Populismul politicienilor poate da măcar iluzia legitimității, căci totuși sunt aleși de cetățeni. Mai rău e cu propagandiștii lor aparent neînregimentați, dar extrem de harnici și de vocali în a performa rolul de goarne ale partidelor, fie ca „idioți utili”, fie chiar cu interese specifice de business.
Observăm ceva de genul ăsta în ceea ce se vrea o campanie publică recentă purtată împotriva Băncii Naționale a României: cea mai pură teorie a conspirației, fără vreo dovadă, fără vreun argument.
Pasămite, se sugerează, Banca Națională ar acționa în mod deliberat pentru devalorizarea monedei naționale. Se susține nici mai mult, nici mai puțin decât că managementul, conducerea și experții BNR, ba chiar laolaltă cu familiile lor, vor să se îmbogățească ei personal din deprecierea leului!
Vezi Doamne, deprecierea monedei naționale ar avea ca rezultat majorarea profitului financiar al Băncii Naționale, iar mai mult, o cincime din acest profit ar ajunge la cei ce lucrează în BNR și la apropiații lor, sub formă de „bonus”.
Când ai de-a face cu asemenea enormități, nici nu știi de unde să începi. Așa că începi cu întrebarea cea mai firească: ce probe au autorii pentru a face asemenea afirmații? În mod limpede, niciuna.
Scopul operațiunilor băncii centrale NU este profitul instituției. BNR are ca obiective stabilitatea prețurilor și, în sens mai larg, stabilitatea financiară a țării, în primul rând a sistemului bancar.
Se poate întâmpla, și chiar se întâmplă adesea, ca din operațiunile BNR efectuate pentru implementarea mandatului descris mai sus să rezulte profit. În acest caz, e bine să ne aducem aminte că, potrivit legislației în vigoare, nu mai puțin de 80% din acest profit merge direct la bugetul de stat. Nicio legătură cu bonusurile angajaților BNR.
Din păcate, societatea românească nu are încă suficienți anticorpi educaționali pentru a respinge în mod spontan și natural asemenea elucubrații și de aceea ele trebuie demontate.