Jurnalul.ro Tech Accesorii topografice: receptorul GPS RTK de mare precizie

Accesorii topografice: receptorul GPS RTK de mare precizie

Cu toții am auzit despre topografie, dar din păcate avem prea puține informații despre care sunt exact activitățile care sunt incluse în cadrul ei. Pentru a înțelege mai bine, îți spunem că topografia are drept obiect de activitatea efectuarea de măsurători ale unor suprafețe de teren, forme de relief, unități cadastrale și nu numai. Tot în sarcina topografiei cade și analiza instrumentarului și a aparaturii necesare pentru ca activitățile să se desfășoare în cele mai bune condiții.

Topografia este esențială atunci când avem de a face cu alcătuirea unor hărți la diferite scări de proporție, a planurilor topografice, dar și întocmirea unor tabele cu datele astfel măsurate.

Pentru o cât mai mare precizie, este nevoie de multe echipamente, dar și accesorii topografice, iar un GPS RTK de mare precizie este esențial.

Ce înseamnă GPS RTK?

Acest aparat este un fel de receptor, cu ajutorul căruia sunt preluate semnalele normale care provin de la sistemele globale de navigație prin satelit. Aceste semnale, la care se mai adaugă și un flux de corecție contribuie la obținerea unei precizii poziționale de 1 cm.

La început, tehnologia care este folosită acum în cadrul unui GPS RTK era una cu un preț foarte ridicat, și de aceea era utilizată doar în anumite ramuri industriale.

Lucrurile s-au schimbat enorm o data cu aparția Bluetooth RTK. Prețul care îi ținea pe mulți la distanță a devenit dintr-o data mult mai accesibil, ceea ce a făcut ca și tehnologia performantă să poată fi utilizată în multe alte domenii. Cu siguranță știi deja că acest tip de tehnologie este cea care se folosește în prezent la ambarcațiuni, drone, avioane, autoturisme și multe altele. 

Precizie ridicată

Lucrurile au evoluat enorm în ultima perioadă, și este suficient să amintim doar faptul că în urmă cu doar câțiva ani acest GPS îți indica poziția cu o precizie de 2 – 5 metri. Acum, situația s-a schimbat radical, și avem de a face cu o precizie care se află în jurul valorii de 2 – 5 cm. Cum s-a reușit? Simplu: procesele tehnologice moderne. Și, trebuie să recunoaștem, această precizie este de un mare folos, iar utilizatorii din întreaga lume o apreciază așa cum trebuie.

Funcționarea unui GPS RTK?

Pentru a-ți oferi precizia de care îți aminteam ceva mai devreme, un GPS RTK utilizează tehnologia Real Time Kinematic. Această tehnică folosește o gamă care este bazată pe purtător și care vine cu anumite interval. Toate aceste informații sunt astfel apoi structurate încât tu să primești poziții mult mai exacte.

Un GPS RTK are în alcătuirea sa două receptoare, iar în condițiile în care unul rămâne static, și primește sarcina de a rămâne așa și să transmită date corecte către receptorul Rover, celălalt are libertatea de mișcare. În sarcina sa cade calcularea distanței, folosind în acest sens datele primite de la receptorul static. De asemenea, tot de el depinde și producerea poziției exacte de centrimetri.

Cum ne ajută un GPS RTK?

În câteva cuvinte, este vorba de a elimina în totalitate erorile, precum și a reduce mult inexacitățile. Și, pentru munca unui topograf bun, acest lucru este esențial.

Când ai nevoie de un topograf?

La prima vedere, multă lume consideră că nu va avea niciodată nevoie în viață de serviciile unui topograf. Cu toate acestea, sunt destul situații în care acesta este necesar, mai ales dacă intenționezi să vinzi sau să cumperi o proprietate, sau poate vrei să comasezi sau să împarți un teren. Topograful este cel care te va ajuta cu multe informații, dar se va ocupa și că împărțirea terenului este efectuată ținându-se cont și de regulile zonale.

Oricând este nevoie să construiești ceva, implicarea topografului și a echipamentelor sale este esențială, deoarece acesta te ajută să respecți regulile de urbanism aflate în vigoare, și pe care din necunoștință de cauză riști să le încalci.

Sunt extrem de dese cazurile în care oamenii sunt în situația de a obține o schiță a construcției. De regulă, de aceasta este nevoie atunci când încerci să iei un împrumut de la bancă sau să obții un certificate energetic. Aici intervine topograful, la care trebuie să apelezi.

 

Tot de un topograf este necoie atunci când intenționezi să schimbi utilitatea unui spațiu. Acesta va folosi unele echipamente și accesorii pentru a face acele măsurători de care ai nevoie pentru a transforma de exemplu balconul locuinței într-un spațiu commercial, și altele asemănătoare.

 

Nu de puține ori ai trecut pe lângă o casă care ți-a atras atenția, sau poate pe lângă un teren care te-a făcut să visezi cu ochii deschiși la faptul că acolo ar putea fi construită/renovată casa visurilor tale. Nu știi însă cum să afli mai multe informații despre terenul sau casa respectivă? Nicio problemă, apelează la un topograf, și vei căpăta multe date necesare, chiar și despre istoricul casei, dacă este posibil. Altfel spus, vei avea parte de o adevărată consultanță, care să te ajute să iei mai repede o decizie.

 

Sunt multe criterii de care se ține cont atunci când vine vorba despre stabilirea unui impozit pe teren. Evident, pe primul loc este suprafața terenului, după care rangul localității, categoria de folosință și zona. Impozitul pe teren trebuie plătit în fiecare an, iar extrasul de carte funciară, precum și planul de delimitare a terenului și de amplasament realizate de un topograf reprezintă baza de calcul. Dacă ai impresia că nu este calculat tocmai corect, nimic nu te poate împiedica să apelezi la serviciile unui topograf pentru a-ți confirma sau infirma supoziția.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri