x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Știau, dar n-au făcut nimic. Autoritățile germane, desființate după masacrul din Magdeburg

Știau, dar n-au făcut nimic. Autoritățile germane, desființate după masacrul din Magdeburg

de Şerban Mihăilă    |    23 Dec 2024   •   09:15
Știau, dar n-au făcut nimic. Autoritățile germane, desființate după masacrul din Magdeburg

Deși i-a amenințat cu moartea pe cetățenii germani în spațiul virtual cu mai bine de un an în urmă și s-a certat în mai multe rânduri cu autoritățile statului, medicul psihiatru saudit, islamofob, care a intrat cu mașina în oamenii adunați la târgul de Crăciun din Magdeburg, a fost ignorat de oficialități. Acestea au devenit acum ținta unor critici virulente, din cauza incapacității lor de a preveni carnagiul soldat cu moartea a cinci persoane și rănirea altor peste 200.

Lovit deja de recentul insucces din Parlament, unde nu a reușit să obțină un vot de încredere, guvernul minoritar de la Berlin se confruntă cu tot mai multe întrebări și un val imens de critici, pe măsură ce apar noi dezvăluiri despre activitatea activistului antiislam Taleb al-Abdulmohsen, care ar fi fost cunoscută, dar ignorată de către autorități.

Refugiatul saudit, medic psihiatru provenit dintr-o familie de musulmani şiiţi, dar care se declară în mod deschis „ateu” şi „antiislam”, amenințase online cu moartea cetățeni germani și se contrase în trecut cu autoritățile statului.

Citând surse de securitate, publicația „Der Spiegel” a dezvăluit că serviciul secret saudit a avertizat agenția germană de spionaj BND, în urmă cu un an, asupra unui tweet în care Abdulmohsen amenința Germania că va plăti un „preț” pentru tratamentul aplicat refugiaților saudiți.

Mai mult, în august, Abdulmohsen scria pe rețelele sociale: „Există o cale către Justiție în Germania, fără a arunca în aer o ambasadă germană sau a măcelări la întâmplare cetățeni germani? Dacă o cunoaște cineva, vă rog să-mi spuneți!”.

La rândul său, cotidianul „Die Welt” a relatat, citând, de asemenea, surse de securitate, că poliția germană a efectuat, anul trecut, o „evaluare a riscurilor” în privința lui Abdulmohsen, dar a ajuns la concluzia că acesta nu prezintă „niciun pericol specific”.

„Un psihopat, adept al dreptei radicale” 

În vârstă de 50 de ani, Abdulmohsen trăieşte în Germania din 2006 şi i s-a acordat statutul de refugiat în 2016.

Criminalul, care a fost arestat la fața locului lângă mașina grav avariată, s-a autointitulat „un ateu saudit”, într-un interviu nepublicat, acordat AFP în 2022.

Din postura de activist, el a ajutat femeile să fugă din țările Golfului și s-a plâns, în trecut, că autoritățile germane nu fac suficient pentru a le ajuta.

În același timp, Abdulmohsen a criticat intrarea în Germania a altor migranți și refugiați de război musulmani și a susținut teorii ale conspirației în privința „islamizării” planificate a Europei.

Conform „Der Spiegel”, el a fost condamnat și amendat prima dată de un tribunal din orașul Rostock, în 2013, pentru „tulburarea liniștii publice, prin amenințarea cu comiterea de infracțiuni”.

În acest an, el a fost anchetat la Berlin pentru „utilizarea abuzivă a apelurilor de urgență”, după ce s-a certat cu poliția într-o stație din Berlin.

Abdulmohsen se afla în concediu medical de la sfârșitul lunii octombrie, de la locul său de muncă, o clinică de lângă Magdeburg, care tratează infractori cu probleme de dependență de substanțe.

Președinta grupului Consiliul Central al Foștilor Musulmani, Mina Ahadi, susține că sauditul „nu este un străin pentru noi, deoarece ne terorizează de ani de zile”.

Ea l-a catalogat drept „un psihopat care aderă la ideologii conspiraționiste de extremă dreapta” și a spus că „nu îi urăște doar pe musulmani, ci pe toți cei care nu îi împărtășesc ura”.

Scholz, sub tirul extremiștilor 

Cancelarul Olaf Scholz a condamnat atacul „teribil, nebunesc”, de vineri, din orașul Magdeburg și a făcut un apel la unitate națională, pe fondul tensiunilor politice și așa ridicate din țară, în timp ce Germania se îndreaptă spre alegerile din 23 februarie.

El a declarat că este important „să rămânem uniți, solidari, deoarece nu ura este cea care determină coexistența noastră, ci faptul că suntem o comunitate care caută un viitor comun”.

Dar, pe măsură ce presa germană a aflat noi lucruri din trecutul lui Abdulmohsen, iar anchetatorii nu au oferit prea multe informații, criticile la adresa autorităților s-au revărsat din toate direcțiile, mai ales din partea partidelor de extremă dreapta și de extremă stânga, care luptă deja cu înverșunare contra guvernului Scholz.

Bernd Baumann, șeful partidului parlamentar de extremă dreapta „Alianța pentru Germania” (AfD), i-a cerut lui Scholz să convoace o sesiune extraordinară a Bundestagului pe tema situației „dezolante” de securitate, susținând că „măcar atât datorăm victimelor”.

La rândul ei, șefa partidului de extremă stânga BSW, Sahra Wagenknecht, i-a cerut ministrului de Interne, Nancy Faeser, să explice „de ce au fost ignorate în prealabil atât de multe sfaturi și avertismente”.

De altfel, emoțiile și reacțiile sunt extrem de puternice pe întreg teritoriul Germaniei, după carnagiul de vineri seară. Între morți figurează un copil de 9 ani, iar răniții sunt tratați în prezent în 15 spitale regionale.

Dintre cei 205 răniți, aproximativ 40 se aflau în stare critică, în weekend, medicii luptând din greu să le salveze viața. Chirurgii au lucrat non-stop, iar unul dintre aceștia a dezvăluit presei locale că „peste tot este sânge pe podea, oamenii țipă, se administrează multe analgezice”.

În acest context, poliția și procurorii avertizau că se află la începutul investigației privind motivele atacului.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: autoritati germane masacru Magdeburg