Jurnalul.ro România inteligentă Adrian Badea, vicepreședinte Federația Petrol și Gaze: România trebuie să dezvolte resursele de gaze naturale din Marea Neagră. Și biomasa este o soluție

Adrian Badea, vicepreședinte Federația Petrol și Gaze: România trebuie să dezvolte resursele de gaze naturale din Marea Neagră. Și biomasa este o soluție

România importă circa 25% gaze naturale dar este important să dezvolte resursele interne, respectiv cele din Marea Neagră. Totodată, biomasa este o soluție, spune Adrian Badea, vicepreședintele Federației Petrol și Gaze, la Conferința Națională "Soluții post-conflict, noul drum al gazelor".

"Din calculele noastre dependența de importuri este de 25%-30%. Din punctul de vedere al producătorilor de gaze naturale este însă esențial să dezvoltăm resursele interne de gaze naturale și , în principal, potențialul cel mai mare este legat de gazele naturale de la Marea Neagră. 

Astfel, este necesar ca în cel mai scurt timp să se adopte modificările necesare la legea offshore astfel încât să poată fi deblocate proiectele de dezvoltare a resurselor de gaze naturale de la Marea Neagră. 

Ar fi fost mult mai bine ca dezvoltarea acestor proiecte să fi fost făcută de acum câțiva ani și să nu fi avut această incertitudine legislativă dar sperăm că măcar acum, în ceasul al 12-lea, se vor putea realiza aceste modificări legislative astfel încât să poată fi demarate aceste proiecte", explică acesta.

El atrage atenția  că este importantă și mărirea capacităților de stocare a energiei electrice deoarece sunt importante pentru siguranța sistemului. 

"Rețelele de energie electrică sunt congestionate în zona Dobrogea. Avem de instalat capacități regenerabile de ordinul a 10.000 MW, cred că o soluție cu implementare mai rapidă decât cele propuse pentru gaze este și instalarea de capacități de stocare. Capacitățile de stocare sunt legate mai mult de siguranța sistemului. Însă în zona regenerabilă, în zona de biomasă, mai avem multe de făcut, mai ales că nu sunt îndeplinite cotele pe  care ni le-am asumat în  deceniul trecut. 

Recent am emis un ordin în care am lăsat și partea de regenerabile destinate pieței de retail, micilor producători. Nu este un segment care trebuie neglijat pentru că producerea distribuită de energie electrică, credem noi, că în viitor introducerea de noi echipamente în sistem, nu doar pentru a reduce dependența de gaz dar și pentru a oferi securitate în funcționarea sporită a rețelelor", spune Adrian Badea.

Totodată, el afirmă că biomasa este o soluție, care este consumată ineficient în zonele rurale. 

"Pentru că sunt responsabil și de partea de cogenerare care este dependentă în România, în mare parte de gaz. Și aici credem că ar trebui să ne orientăm înspre surse regenerabile și de aceea biomasa este o soluție.

Diferența la biomasă între ce am realizat și ce era în plan, nu era atât de mare din perspectiva sistemului, că aveam 450 MW și am realizat 100 MW. Însă un potențial important este în acea biomasă pe care România o consumă în zona rurală într-un mod extrem de ineficient. Acolo e un potențial de investiții. Din păcate s-ar putea să fie pe termen lung. Dacă s-ar folosi potențialul autorităților locale de a accesa scheme de finanțare, atunci durata de implementare ar fi mai acceptabilă. 

Avem sistem de cogenerare destul de mari și ineficiente. Aceste  sisteme ar trebui sparte și aduse mai aproape de consumator pentru a asigura funcționarea în condiții eficiente a acestor centrale. Unele localități au demarat deja un astfel de proces, din păcate însă nu este o situație generalizată, mai degrabă este o situație particulară în câteva orașe care au avut astfel de inițiative".  

 

Subiecte în articol: petrol gaze adrian badea
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri