Jurnalul.ro Ştiri Politică Adrian Țuțuianu, declarații despre informarea SRI privind violențele de la proteste

Adrian Țuțuianu, declarații despre informarea SRI privind violențele de la proteste

Informarea de la SRI privind modul în care serviciul a anunţat Ministerul Afacerilor Interne (MAI) despre violenţele de la manifestarea din Bucureşti nu lămureşte toate lucrurile, a declarat, sâmbătă, la Târgovişte, într-o conferinţă de presă, preşedintele Comisiei parlamentare de control al SRI, Adrian Ţuţuianu. 

''Am primit o informare, pentru că eu m-am adresat directorului SRI, dar consider că nu sunt toate lucrurile lămurite. Nu doar eu, membrii comisiei au considerat asta, drept pentru care săptămâna viitoare, miercuri, ne-am propus să facem o audiere a mai multor persoane. Unde este problema?! Faptul că s-a comunicat prin sms mi se pare că nu e în regulă la nivel instituţional. Că nu s-a comunicat la nivel de director - ministru de Interne, iar nu mi se pare în regulă'', a spus Ţuţuianu. 

Acesta s-a referit la subiecte pe care comisia vrea să le lămurească. 

''Pe mine mă interesează dacă avem situaţii care depăşesc, să spunem, ceea ce este obişnuit la o manifestaţie, oamenii ies în stradă, ar putea apărea unii care au vederi mai extremiste, de stânga, de dreapta, asta ţine de SRI. Pe mine mă interesează dacă dincolo de asta există interesul unor grupări de a demola puterea de stat legitimă din România, pentru că eu cred că aici este un răspuns pe care trebuie să îl dea SRI, sigur, într-o şedinţă care nu este publică şi concluzii pe care nu le voi putea face publice'', a mai spus Adrian Ţuţuianu. 

Graţierea nu şterge fapta din cazier, ci doar executarea pedepsei, a precizat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă, preşedintele PSD Dâmboviţa, senatorul Adrian Ţuţuianu. 

''Graţierea, ca să explic pe înţelesul tuturor, nu şterge fapta din cazierul nimănui, ci doar executarea pedepsei. Am mai auzit pe unii spunând: dar cei care sunt condamnaţi cu suspendare, de ce nu răspund? Păi, condamnarea cu suspendare este o sancţiune mai uşoară decât condamnarea cu executare, e normal ca dacă ai graţiat forma cea mai grea, să o graţiezi şi pe cea care e mai uşoară. Pedepsele complementare, cum e dreptul de a fi ales sau de a alege, dreptul de a exercita o profesie sau o meserie, dreptul de a sta sau nu într-o localitate îşi păstrează valabilitatea. Măsurile cu caracter educativ sau de siguranţă, cum ar fi internarea într-o unitate sanitară, îşi produc în continuare efectele'', a afirmat Adrian Ţuţuianu. 

Acesta a dat şi exemple de drept comparat privind graţierea în alte ţări din Uniunea Europeană și a făcut unele referiri la prevederile proiectului de lege privind graţierea propus de Guvern. 

''Trei lucruri vreau să subliniez. Unu - se graţiază pedepsele până la cinci ani. Doi - nu toate pedepsele se graţiază, sunt 57 infracţiuni din Codul penal şi 13 din legi speciale care nu fac obiectul graţierii şi ele privesc: faptele săvârşite cu violenţă, tâlhăria, violul, faptele grave, falsul, uzul de fals, falsul material în înscrisuri şi aşa mai departe. A treia subliniere - s-a impus şi recuperarea pagubei. Vreau să vă spun, ca unul care am ceva practică, chiar dacă nu am mai intrat de mult în instanţă, jumătate dintre cei care sunt condamnaţi şi s-ar încadra la graţiere, că au sub cinci ani, vor reveni în închisoare pentru că nu vor putea să plătească paguba'', a afirmat Adrian Ţuţuianu, care a profesat ca avocat înainte de a ocupa funcţii în Parlament şi administraţie.

Ţuţuianu, în calitate de preşedinte al PSD Dâmboviţa, a susţinut sâmbătă o conferinţă de presă în care a răspuns şi întrebării referitoare la informarea SRI, adaugă Agerpres.

Subiecte în articol: adrian tutuianu SRI proteste
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri