Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Afecțiunile cardiovasculare: semne pe care nu trebuie să le ignori

Afecțiunile cardiovasculare: semne pe care nu trebuie să le ignori

Bolile cardiovasculare se pot instala mai devreme sau mai târziu în viață, în funcție de istoricul din familia ta, stilul de viață și predispoziția la acestea. Semnele nu sunt mereu evidente, iar simptomele pot să lipsească o perioadă foarte lungă, până când situația se agravează. De aceea, trebuie să fii atent chiar și la cele mai mici semnale pe care le dă organismul atunci când suferi de o afecțiuni cardiovasculară. De asemenea, de la o anumită vârstă trebuie să începi să fii mult mai precaut cu starea ta de sănătate. Iată care sunt semnele care pot indica o problemă mai gravă:

Durerile în piept

Durerea și presiunea în zona pieptului sunt printre cele mai întâlnite simptome ale problemelor cardiovasculare. În cardiopatia ischemică sau angina pectorală, acestea se pot intensifica în momentele în care faci activitate fizică, dureaza cateva minute, pot avea iradiere pe membrul superior stâng și la ultimele doua degete și cedează după câteva minute, la oprirea efortului sau dacă pacientul își administrează sublingual o tableta de nitroglicerina. Cand durerea este ca o gheara, de intensitate mult mai mare, durează peste 15-20 de minute, nu cedează la oprirea efortului sau la administrarea de nitroglicerina sublingual, se manifesta și în repaus și este însoțită adesea de transpiratie, palpitații sau chiar stare de leșin, asta poate însemna că suferi un infarct. Simptomele pot fi diferite de la caz la caz și chiar în funcție de sex. Se știe că femeile și persoanele diabetice pot să nu simtă deloc durere în piept când au un atac de cord sau pot sa aiba localizari atipice, durerea să se manifeste mai mult în zona gâtului, a spatelui și în ambele brațe. Este recomandat ca atunci când treci prin perioade mai lungi în care presiunea din piept, durerea sau imposibilitatea de a respira normal se manifestă zilnic, să ceri ajutorul medicului. Acesta te va îndruma spre servicii profesionale de cardiologie, cu ajutorul cărora vei putea să primești un diagnostic rapid și un tratament potrivit.

 

Dureri de stomac, indigestie, reflux acid

Astfel de simptome se pot manifesta tot în timpul unui infarct, dar pot afecta mai des și persoanele predispuse la probleme cardiovasculare, fără un diagnostic. Cel mai important este să-ți monitorizezi starea de sănătate prin vizite regulate la medicul de familie și la specialiști. În acest fel vei putea fi informat cu privire la pericolele pe care le poți întâlni la o anumită vârstă și dacă ești predispus la acestea. Dacă știi că poți dezvolta cu ușurință o boală cardiovasculară, simptomele mici precum greața sau indigestia trebuie discutate în cabinetul medicului. Chiar și problemele care nu îți afectează în mod direct viața de zi cu zi pot indica o afecțiune serioasă.

Amețeli

Senzația de amețeală și leșin poate apărea adesea în cazul persoanelor cu probleme cardiovasculare. Când acestea apar fără vreun motiv anume și fără alte simptome, s-ar putea să se datoreze unei diete slabe în nutrienți sau deshidratării, așa că nu le trata ca pe un semn clar al unei afecțiuni grave. Însă atunci când amețeala vine la pachet cu dureri și presiune în piept, respirație greoaie și dureri ale brațelor, contactează medicul sau serviciul de urgențe 112. În special dacă știi că ești predispus la probleme ale inimii, astfel de simptome nu trebuie ignorate sau ascunse. Discută cu familia și cu medicul pentru a putea avea grijă de sănătatea ta în fiecare zi.

Problemele cardiovasculare afectează o mare parte din populația lumii, iar cauzele diferă, de la stres, stilul de viață și alte boli. Nu suferi în liniște atunci când observi anumite simptome, dar nu aștepta nici ca acestea să se instaleze înainte de a discuta cu medicii specialiști despre schimbările pe care trebuie să le faci în viață.

Sursă foto: pexels.com

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri