Jurnalul.ro Timp liber Casa Află noutățile în materie de design case în 2024 

Află noutățile în materie de design case în 2024 

Dacă ai în plan construcția unei case noi, îți punem la dispoziție, pe scurt, o privire asupra celor mai importante trenduri care caracterizează anul 2024. Fie că ai în vedere proiectul rezidențial în sine sau amenajarea interioară a casei, vei afla prin intermediul acestui articol care sunt tendințele în materie de alegere a culorilor, materialelor și în ultimă esență, a stilurilor care  vor domina designul de case și apartamente în acest an. 

Care sunt cele mai importante trenduri în materie de case în 2024? 

·         mix&match de texturi și elemente de design  

În anul 2024, în ceea ce privește amenajarea interioară se observă o predilecție pentru a crea spații pline de căldură, care să reflecte personalitatea celor care le locuiesc. Accentul se pune în special de a crea un echilibru vizual și estetic prin combinarea atentă de elemente aparent diferite ca stil, atât pentru mobilă, cât și pentru accesorii sau finisaje. 

Un trend care va domina anul curent este un mix&match atent a unor piese aparținând unor stiluri diferite. De exemplu, unui minimalism al amenajării sau finisajelor i se pot adăuga piese cu design wow, de preferat din materiale și texturi moderne și interesante precum metal sau sticlă. O preferință aparte în acest sens este pentru cele de inspirație Art Deco, ce vor aduce texturile și culorile elegante ale acestui stil în locuințele moderne. 

Mai mult, tonalităților neutre ale pereților sau mobilierului i se pot adăuga contraste de culoare prin intermediul decorațiunilor în tonuri calde, de roșu, oranj, verde sau albastru. Acestea pot fi integrate, de pildă, într-un taburet sau fotoliu distinct, un tablou modern sau un tapet de perete, ori a unor pături sau perne decorative în culori vii pe canapeaua din living sau patul din dormitor. 

·         case cu personalitate și „caracter” 

În acest an în mod special se poate observa o predilecție a arhitecților și a rezidenților de locuințe către case cu personalitate distinctă și cu anumite elemente care să adauge caracter designului exterior. Mai precis, se observă o reorientare a proiectelor de case de la clădirile de tip all-white, cu linii și culori liniștite, deschise, înspre locuința care integrează în exterior materiale și culori diverse, pentru a le oferi o încărcătură suplimentară, de o eleganță rafinată. 

Astfel, vom putea distinge case la care se folosesc, de pildă, materiale și texturi precum paneluri sau riflaje din lemn, care să ofere personalitate și o notă distinctă designului. Deși tonalitățile deschise și luminoase rămân preferate pentru finisajul exterior, astfel de adaosuri vor adăuga o notă suplimentară de căldură, atât de dorită de tot mai mulți locatari. Spațiile create vor fi nu doar plăcute din punct de vedere vizual, dar și eco-friendly, pentru a susține o apropiere mai mare cu natura. 

·         sustenabilitate și eficiență din punct de vedere energetic a caselor 

În era sustenabilității și a eficienței energetice, designul caselor are în vedere tot mai mult aspecte precum utilizarea de materiale și soluții cât mai prietenoase cu mediul. De exemplu, arhitecții și proiectanții au în vedere utilizarea de materiale durabile și mai ales folosirea de materiale locale, sau chiar reutilizarea unora dintre acestea. 

Designul are în vedere folosirea optimă și eficientă a resurselor și a spațiului existent, dar și adaptarea acestui spațiu la necesități diverse. Integrarea tehnologiei în locuință, prin automatizări și procese menite să sporească securitatea și confortul locatarilor, va asigura faptul că beneficiarii vor avea parte de locuințe nu doar plăcute estetic, ci și funcționale și eficiente energetic. 

Iată, așadar, principalele trenduri în materie de locuit în anul 2024! Chiar dacă va predomina minimalistul și alegerea atentă a materialelor și culorilor, accentele de culoare și personalitate pot fi integrate în locuințe prin intermediul unor accente de culori, materiale și texturi atât pentru interior cât și pentru exterior, iar gradul de confort al locatarilor și eficiența energetică pot fi realizate prin intermediul unor soluții inovative, care permit adaptarea la cerințe dintre cele mai diverse. 

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri