Dacă locuiți într-un apartament și doriți să aveți legatură directă cu natura, trebuie să stiți că amenajarea unei mini-grădini în balconul apartamentului dumneavoastră, din care să puteți consuma verdețuri sau legume proaspete și sănătoase, este cea mai bună soluție. Pentru acest lucru, care se poate tranforma într-o ocupație plăcută şi relaxantă, nu aveți nevoie de spații foarte largi și nici de un buget mare, ci doar de dorință și de spirit practic.
Creşterea numărului de "fermieri de balcon" este unul dintre cele mai clare semne că viaţa la oraş nu trebuie să fie deconectată de natură, iar această activitate în inima oraşului contribuie la schimbarea atitudinii față de mediul înconjurător.
Dacă, lângă plantele ornamentale de pe pervazul balconului tău, vei face loc și câtorva ghivece în care să plantezi legume și verdețuri, grădina din balconul tău se va îmbogăți de culoare și arome și va prinde viață prin rodul semințelor.
Legumele care se cultivă foarte uşor în balcon sunt salata şi verdeţurile. Acestea au nevoie doar de ghivece sau recipiente cu un sistem bun de drenaj în care fie plantate și de un pervaz însorit. Rezultatele vor fi satisfacătoare și se vor vedea rapid. Ghivecele trebuie să fie de mărime potrivită pentru legumă. Ceapa verde, pătrunjelul şi alte verdeţuri pot supravieţui în vase mai mici, rădicinile lor având nevoie de o adâncime de doar cinci centimetri, în schimb, rădăcinile roşiilor, au nevoie de o adâncime de cel puţin 30 de centimetri.
Majoritatea legumelor au cerințe înalte față de lumină. Cu cât au mai multă lumină, cu atît mai bine acestea cresc și se dezvoltă, de aceea, plasarea în locul potrivit este vitală. Oferiți-le cel mai însorit geam, cu 5-8 ore de raze solare directe. Cele mai însorite geamuri sunt orientate spre sud sau vest. Exista însă și legume care preferă umbra, cum ar fi pătrunjelul şi ridichiile.
Iată câteva idei cu privire la legumele și verdețurile pe care le puteți cultiva în grădina din balcon.
1. Salata verde ( lăptuca) - se plantează în ghivece de cel puțin 20 cm adâncime. Se dezvoltă armonios atât la soare, cât și în semiumbră.Vara, datorită temperaturii ridicate, necesită o udare abundentă și regulată; apa se aplică direct pe frunze. În 10-12 săptămâni planta este gata de a fi preparată în bucătărie. După recoltare, acestea vor continua să crească, dacă tai sau rupi frunzele exterioare şi lași intact centrul plantei.
2. Morcovii - se acomodează uşor mediului din apartament. Pentru acest tip de legumă ai nevoie de recipiente lungi, de formă dreptunghiulară, de cel puțin 27 cm adâncime. Secretul unei bune perioade de germinare este să păstrezi solul umed. Acoperă uşor seminţele cu pământ umed, dar nu prea mult, deoarece ai putea opri procesul de germinare. Seminţele ar trebui să germineze în circa două săptămâni.