Jurnalul.ro Ştiri Social Alertă globală: Un nou virus fără tratament

Alertă globală: Un nou virus fără tratament

de Monica Cosac    |   

Există riscul ca noul coronavirus identificat în China să se răspândească la nivel mondial, în contextul în care a fost detectat și la pacienți din Thailanda și Japonia, avertizează Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care a anunţat, totodată, că a îndemnat spitalele din întreaga lume să se pregătească pentru acest scenariu. Medicii atrag atenţia că această familie de virusuri – coronarovirusurile - pot infecta atât oamenii, cât şi animalele și păsările. Potrivit OMS, nu există un tratament specific pentru noul virus. 

 

Organizația Mondială a Sănătății recomandă tuturor ţărilor monitorizare activă, măsuri de prevenire și controlul infecțiilor, după ce noul tip de coronavirus din China, care face parte din aceeaşi familie cu Sindromul Respirator Sever Acut (SARS) şi MERS (sindrom respirator din Orientul Mijlociu) a fost detectat, la începutul acestei săptămâni, și la o femeie din Thailanda și un bărbat din Japonia. Ambii pacienţi infectaţi călătoriseră în oraşul chinez Wuhan, locul în care a fost semnalat noul virus.

INSP recomandă evitarea pieţelor din China

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii spun că, în România, s-au luat deja primele măsuri în ceea ce priveşte noul tip de coronavirus, iar Institutul Naţional de Sănătate Publică a informat direcţiile de sănătate publică. Experţi în sănătate publică apreciază că pentru ţara noastră există un risc „de la scăzut la foarte scăzut” de transmitere, însă le recomandă românilor care planifică o călătorie în Wuhan să evite vizitarea „pieţelor umede” (pieţe de peşte şi lilieci – n.r.) sau a locurilor unde sunt manipulate păsări sau animale (vii sau moarte). 

„Călătorii cu simptome respiratorii care revin din Wuhan sau care au călătorit în China cu ședere în Wuhan, ar trebui să se adreseze medicului și să îi menționeze istoricul de călătorie. Din cauza activității gripale epidemice intense din China, călătorii ar trebui să fie vaccinați anti-gripal cu minimum 2 săptămâni anterior deplasării, pentru a preveni o boală respiratorie severă”, recomandă specialiştii Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT). 

Măsuri mai stricte

Medicii consideră, însă, că este nevoie de măsuri mai stricte, în contextul valurilor de muncitori asiatici care vin în ţara noastră pentru a acoperi golurile lăsate în urmă de milioanele de români plecați să-și facă un viitor în vestul Europei.

„Nouă, românilor (și nu numai nouă!) nu ni permite să intrăm în țări exotice fără un riguros examen epidemiologic și o vaccinare multiplă corespunzătoare. Perfect! Dar, oare, sutelor/miilor de muncitori străini, în marea lor majoritate asiatici, de ce nu li se aplică aceleași măsuri și de ce nu li se impun aceleași condiții? Mai ales că provin din zone extrem de apropiate de China?”, spune medicul braşovean Dan Grigorescu.

Risc de pandemie

„E a treia situație de risc de pandemie de acest gen la nivel mondial”, avertizează şi dr. Tudor Ciuhodaru, precizând: „coronarovirusurile pot infecta oamenii, animalele și păsările”. „Simptomatologia este pseudogripală (și de regulă moderată): tuse, strănut, rinoree, coriză (guturai – n.r.), senzația de gât uscat. Transmiterea de la o persoană la alta se face cu mare uşurinţă pe cale aeriană (vorbire, tuse, strănut) sau prin contact direct sau indirect cu secreţiile respiratorii aflate pe mâinile acestora sau pe suprafeţe contaminate. Sursa noului coronavirus ar fi animalele și păsările infectate (zoonoză). Transmiterea s-ar face prin contact (direct/ingestie/produse contaminate) cu animale infectate. Transmiterea de la om la om nu este confirmată (dar nici exclusă) de autoritățile sanitare. Simptomele includ febra, dispneea iar imagistic se constată infiltrat pulmonar bilateral”, explică dr. Ciuhodaru.

Familia coronavirusurilor include un număr mare de virusuri care pot provoca de la forme uşoare de boală, până la unele agresive, precum SARS sau MERS, care au condus la epidemii grave.

SARS şi MERS au făcut peste 1.600 de victime

În perioada noiembrie 2002 - iulie 2003 „epidemia cu virus SARS a provocat peste 8.000 de infecții și aproape 800 de decese. În câteva săptămâni, boala s-a transmis din China (provincia Guadong și Hong Kong) în 37 de alte țări. 1 din 10 pacienți infectați nu a mai putut fi salvat. Jumătate din pacienții de peste 65 de ani nu a supraviețuit”, reaminteşte, pe pagina sa de Facebook, medicul Tudor Ciuhodaru. De asemenea, în 2013, epidemia cu virus MERS (Middle East Respirator Syndrom - identificat în Arabia Saudită, în iunie 2012) a afectat 25 de țări și a dus la 850 de decese, mai spune Ciuhodaru, iar unul din 3 pacienți infectați nu a mai putut fi salvat.

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri