Pentru a avea un animal plin de energie și vesel, este indicat să îi oferim mâncarea potrivită nevoilor sale nutriționale.
Diversificarea alimentelor
Doru Safta, medic veterinar: De la vârsta de o lună şi jumătate până la 4-5 luni e o anumită hrană pentru ca tubul digestiv al pisicului sau al căţelului nefiind foarte bine dezvoltat, nu putem să îi dăm mâncare uscată.
După vârsta de 5 luni, trecem la diversificare. Exact ca în cazul bebeluşilor. La fel de importantă este însă şi cantitatea.
Doru Safta, medic veterinar: În prima perioadă de viaţă, dacă are o lună jumătate-patru luni, pot să-i dau de 4 ori pe zi, după 6 luni îi dau de 3 ori, iar când devine adult de 2 ori pe zi. Avem nevoie de foarte multe proteine, de lipide, de glucide, de aminoacizi, vitamine, de microelemente.
Reţeta este simplă - cu cât animalul are o hrană mai echilibrată, cu atât va trece mai uşor peste eventuale probleme de sănătate.
Carne crudă și oase, interzise
Doru Safta, medic veterinar: Nu vă vine să credeţi câte pisici sunt cu probleme cardiace, foarte multe pisici ajung să paralizeze din cauza problemelor cardiace, avem probleme respiratorii, avem probleme renale, tocmai din cauza unei alimentaţii dezechilibrate.
Hrana ieftină sau de calitate inferioară poate conține aditivi, coloranți sau ingrediente de umplutură care pot cauza alergii sau intoleranțe. Iar o altă greşeală pe care o fac stăpânii este să le dea animalelor carne crudă sau oase. Lucru interzis total de medicii veterinari.
Ocluzie intestinală
Doru Safta, medic veterinar: Probabilitatea de a ajunge la veterinar pentru că e constipat este foarte mare atunci când un animăluţ mănâncă oase, deci ocluzia intenstinală este o mare problemă şi multe animale ajung la veterinar fiind operate, spune acesta la observatornews.ro.