Jurnalul.ro Special Anchete Brașovul desenează 270.000 de metri pătrați de dungi pe asfalt

Brașovul desenează 270.000 de metri pătrați de dungi pe asfalt

de Ion Alexandru    |   

Primăria Municipiului Brașov, aflată în ultimele luni de mandat ale edilului USR Allen Coliban, se pregătește să lase viitoarei administrații Scripcaru o cheltuială de „zile mari”. Peste 105 milioane de lei este valoarea unui acord-cadru scos la licitație, la fix o lună de când actualul primar a pierdut alegerile locale, pentru lucrări de semnalizare rutieră orizontală și verticală în următorii patru ani. Motivația acestei achiziții, care urmează a fi finanțată de la bugetul local, este aceea a „sporirii confortului conducătorului auto în trafic, conducând la eliminarea stresului acestuia, a confuziilor, a manevrelor periculoase și a accidentelor”. Ofertele vor fi deschise tot înainte ca viitoarea administrație să-și preia mandatul câștigat la mijlocul lunii trecute.

La data de 9 iulie 2024, adică la o lună după alegerile locale, instituția a publicat pe SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice) un anunț de participare, prin care face cunoscută intenția de a contracta lucrări de semnalizare rutieră pe orizontală și pe verticală. Valoarea minimă a acestei afaceri este de 48.648.956,4 lei fără TVA, iar valoarea maximă estimată se ridică, potrivit anunțului citat, la 88.452.641 de lei fără TVA, adică la 106.258.650,75 de lei cu TVA inclusă (21.481.357,3 euro).

În același anunț, în fruntea listei cu persoanele responsabile din cadrul autorității contractante care trebuie să aibă grijă de implementarea acestei investiții se află chiar edilul USR Allen Coliban.

Suma care va asigura finanțarea acestui contract, ce se va întinde pe o perioadă de patru ani, urmează să fie alocată de la bugetul Primăriei Municipiului Brașov, iar în vederea atribuirii acordului-cadru în discuție este organizată o licitație deschisă, ofertele urmând a fi analizate în data de 8 august 2024, adică tot înainte ca administrația Scripcaru să intre în pâine.

 

Optimizarea condițiilor de trafic

Din caietul de sarcini care stă la baza acestei achiziții aflăm că Primăria Municipiului Brașov „intenționează să continue programul de optimizare a condițiilor de trafic”, iar „o avertizare și o informare corectă sporesc confortul conducătorului auto în trafic, conducând la eliminarea stresului acestuia, a confuziilor, a manevrelor periculoase și a accidentelor”.

Conform documentației de atribuire, Administrația Coliban urmărește execuția marcajelor longitudinale, transversale și diverse, întreținerea, repararea, achiziționarea și montarea-demontarea elementelor de semnalizare rutieră verticală. Așa cum am arătat anterior, durata acordului-cadru va fi de patru ani, urmând a se încheia contracte subsecvente ori de câte ori este cazul.

În această afacere intră, pe rând, execuția marcajelor rutiere cu vopsea convențională pe arterele de circulație, marcajele rutiere vor fi executate cu vopsea convențională pentru parcările de reședință și pentru parcările publice, inclusiv numerotarea acestora, executarea de marcaje rutiere din material termoplastic, așezarea de covoare rutiere termoplastice antiderapante pentru marcajele la trecerile pentru pietoni, trasarea de marcaje rutiere cu termoplastic preformat și trasarea de marcaje textile termoplastice.

271.500 de metri pătrați de dungi pe asfalt

De asemenea, se mai solicită, conform aceluiași caiet de sarcini, ștergerea unor marcaje rutiere existente, întreținerea indicatoarelor rutiere, a stâlpilor de susținere și a altor elemente de semnalizare rutieră, repararea indicatoarelor rutiere, achiziționarea și montarea unor indicatoare rutiere noi reflectorizante, a stâlpilor și a altor elemente de semnalizare rutieră, cum ar fi indicatoare reflectorizante, oglinzi rutiere, stâlpi de susținere zincați și console zincate, ansambluri reflectorizante, panouri rutiere, structuri metalice tip consolă, limitatoare de viteză liniare, separatoare de sens, plăcuțe reflectorizante, butoni reflectorizanți încastrabili, stâlpi de delimitare a accesului prevăzuți cu folii reflectorizante, stâlpi flexibili pentru delimitare și direcționare, stâlpi laminari de ghidare, parapeți din plastic, garduri metalice cu lumină dinamică pentru dirijare și protecție a pietonilor alimentate cu energie verde, garduri metalice cu lumină dinamică pentru dirijare și protecție pietoni alimentate cu energie verde pentru unitățile de învățământ, ansambluri rutiere luminoase pentru delimitarea scuarurilor și a insulelor sau ansambluri luminoase reflectorizante care să fie amplasate pe arterele periculoase.

La acestea se adaugă sisteme de supraluminare a trecerilor pentru pietoni cu lumină asimetrică. Se estimează a se verifica 980 de indicatoare rutiere pe zi, se vor spăla 4.000 de indicatoare și stâlpi de susținere, vor fi vopsiți 700 de metri liniari de stâlpi metalici de susținere. Se vor monta și demonta 15.000 de limitatoare de viteză, 5.000 de separatoare de sens, 2.500 de indicatoare rutiere, 400 de stâlpi de susținere a acestor indicatoare, 200 de console zincate, 200 de stâlpi de delimitare a accesului și 400 de stâlpi de ghidare. De asemenea, vor fi spălate 4.000 de separatoare de sens, 800 de panouri de gard și 150 de ansambluri rutiere luminoase. Vor fi achiziționate zeci de mii de indicatoare rutiere și vor fi vopsite cu marcaje rutiere 271.500 de metri pătrați de asfalt.

 

Ce alte afaceri se pregătesc și care vor fi moștenite de viitoarea administrație

Această achiziție-mamut vine după ce, timp de patru ani, acest gen de investiții a generat cheltuieli mult mai mici. Spre exemplu, din 28 aprilie 2023 până în 30 aprilie 2024, Primăria Municipiului Brașov a încheiat cu SC Recon SA contracte subsecvente aferente unui acord-cadru din anul 2022, în valoare de 4.052.558,19 lei fără TVA, respectiv de 4.834.444,25 de lei cu TVA inclusă, ceea ce înseamnă mai puțin de un milion de euro.

Contractele vizau lucrări de întreținere, reparare, construcție, confecționare și montare a elementelor sistemului de siguranță a circulației în municipiul Brașov. Afacerea inițială avea un cost de 28.583.062,15 lei fără TVA.

Iar asta nu este tot. Administrația Coliban va mai lăsa moștenire administrației Scripcaru un alt contract antamat, de asemenea, la 9 iulie 2024, când a mai scos la licitație achiziția de echipamente digitale, accesorii destinate implementării proiectului „Dotarea cu mobilă, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ din municipiul Brașov”. Este vorba despre computere, imprimante laser, accesorii pentru computer, camere web, echipamente audiovizuale, echipamente de rețea, aparate de fotografiat, videoproiectoare și ecrane de proiecție. Valoarea estimată a acestei afaceri se ridică la 23.306.639,7 lei fără TVA, respectiv la 27.734.901,2 lei cu TVA inclusă (5.660.183,9 euro), cofinanțare din PNRR. Ofertele urmează să fie deschise în data de 16 august 2024.

 

Subiecte în articol: allen coliban marcaje rutiere
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri