Jurnalul.ro Timp liber Casa Amenajarea corectă a pereților din baie și bucătărie sau balcon - 4 aspecte de care să ții cont

Amenajarea corectă a pereților din baie și bucătărie sau balcon - 4 aspecte de care să ții cont

În camerele de zi, dormitoare, holuri și alte zone complet uscate, orice material pe care îl vei utiliza pentru decorarea peretelui va funcționa. Însă pereții din baie, bucătărie sau balcon sunt diferiți de cei din alte încăperi ale locuinței. Aerul încărcat de umiditate este problematic pentru pereți.

Așadar, atunci când urmează să amenajezi pereții locuinței, ia în calcul faptul că baia, bucătăria și balconul necesită o atenție aparte. Atunci când compari diferite opțiuni de materiale pentru acoperirea pereților din aceste camere, ia în considerare câteva lucruri, înainte de a achiziționa materialele: culoarea (se va potrivi cu restul designului?), textura (ce notă va adăuga atmosferei generale din casă?), lumina (oferă o senzație de spațiu deschis, luminos locuinței?), durabilitatea (va rezista testului timpului?).

Așadar, oricare ar fi opțiunea ta, asigură-te că ai ales materialul potrivit pentru amenajarea pereților din încăperile predispuse la umezeală. Pentru a-ți veni în ajutor, am selectat câteva puncte cheie de care să ții cont, atunci când amenajezi pereții din baie, bucătărie și balcon. Iată care sunt acestea.

1.Utilizarea adezivului potrivit atunci când optezi pentru placarea cu faianță

Plăcile ceramice sunt încă foarte populare, atunci când vine vorba de acoperirea pereților, mai ales în încăperile ale căror pereți sunt predispuși la umezeală. Plăcile ceramice sunt ușor de întreținut și pot face față petelor de apă, stropilor de grăsime și multor altor factori. În plus, există o selecție aproape nelimitată de modele, culori și forme diferite de faianță, astfel încât vei găsi cu siguranță modelul perfect pentru locuința ta.

Însă, după alegerea faianței, este momentul să treci la etapa aplicării plăcilor. Pereții tăi vor arăta bine și vor rezista doar dacă plăcile de faianță sunt montate corect. Varianta optimă pentru aplicarea și fixarea plăcilor ceramice o reprezintă adezivul special pentru faianță, care poate fi folosit și pentru gresie. Alături de accesoriile potrivite, este important să alegi adezivul potrivit pentru fixarea plăcilor ceramice. Utilizarea acestuia este recomandată deoarece:

  • este rezistent la umezeală;
  • previne dezlipirea plăcilor, crăparea lor sau infiltrațiile.

În concluzie, pentru a te asigura că pereții din baie, bucătărie sau balcon vor arăta impecabil după ani și că nu vei avea probleme cu infiltrațiile, adezivii pentru faianță joacă un rol foarte important.

Există mai multe tipuri de adezivi de interior pentru gresie si faianta, în funcție de plăcile ceramice alese pentru decorarea pereților. Alege adezivul potrivit, ca să te asiguri că plăcile rămân la locul lor pentru mulți ani de acum încolo, iar dacă nu ești sigur că ai găsit soluția optimă, îți recomandăm să ceri sfatul unui profesionist, care este în măsură să îți recomande varianta potrivită pentru a-ți pune ideile în practică.

2. Tapetul rezistent la apă - aplică-l într-o singură direcție

Deși poate că nu este un material tipic pentru amenajarea pereților din bucătării, băi sau balcoane, tapetul devine o tendință populară pentru decorarea pereților, deoarece noile modele de tapet:

  • au proprietăți impermeabile;
  • sunt ușor de curățat, aplicat și îndepărtat;
  • sporesc atractivitatea vizuală a încăperilor.

De la modele clasice la peisaje feerice, în doar câteva ore, tapetul poate depăși limitele, în materie de decor. Cu ajutorul tapetului poți însufleți pereții cu texturi la alegere. Și, ca un bonus, poți masca și imperfecțiunile minore din tencuială și gips-carton.

Așadar, odată cu apariția tapetului rezistent la apă, acest material a devenit o alternativă și pentru pereții din baie, bucătărie sau balcon. Dar, pentru a te bucura de un decor inedit pentru cât mai mult timp, este necesar să realizezi o aplicare corespunzătoare a tapetului.

Dispunerea rolelor este cheia, atunci când aplici tapetul. Acordând atenție ordinii în care ridici rola, te asiguri că vei obține decorul perfect și că tapetul va fi aplicat drept. Pentru aceasta, lucrează într-o singură direcție în jurul încăperii. În acest fel, vei păstra modelul tapetului. De asemenea, începe întotdeauna procesul de aplicare a tapetului din zona unei uși, tapetând din colț până ajungi la spațiul de deasupra ușii, locul cel mai puțin vizibil din cameră.

De foarte multe ori, ultima rolă de tapet de pe un perete nu este o foaie întreagă. Așadar, un alt sfat pentru aplicarea tapetului este să tapetezi întotdeauna colțurile cu role separate.

3. Vopsea acrilică reflectorizantă, rezistentă la apă

Alegerea vopselei pentru baie, bucătărie sau balcon prezintă un set special de considerații. Pereții acestor încăperi sunt expuși în mod constant la umiditate, astfel încât selectarea unei formule rezistente este crucială.

Dacă vrei să aduci puțină culoare în bucătărie, poți utiliza vopseaua acrilică pe perete. Aceste lacuri colorate:

  • sunt impermeabile;
  • se usucă rapid;
  • sunt durabile;
  • sunt ușor de curățat.

Prin urmare, vopselele acrilice sunt ideale pentru a fi utilizate în bucătărie, baie sau balcon. Multe vopsele moderne conțin, de asemenea, agenți anti-mucegai, ceea ce este destul de util pentru pereți. Este de reținut, însă, că o vopsea cu cât este mai lucioasă și mai reflectorizantă, cu atât este mai rezistentă la apă și mucegai. Prin urmare, finisajele plate și mate sunt mai puțin potrivite, deoarece tind să absoarbă umezeala.

4. Panouri de PVC - măsurători exacte pentru o aplicare perfectă

Dacă ești în căutarea unei soluții practice pentru a acoperi pereții expuși la umezeală, poți opta pentru panourile de PVC. Acestea sunt simplu de montat, ușor de întreținut și pot fi personalizate după bunul plac.

Oricare ar fi obiectivul tău - adăugarea de texturi interesante, ascunderea vopselei uzate sau înlocuirea lambriurilor plictisitoare - panourile de PVC reprezintă o soluție potrivită chiar și pentru pereții din baie, bucătărie sau balcon.

Cea mai solicitantă etapă, în cadrul procesului de amenajare a pereților cu plăci de PVC, o reprezintă montajul corect, deoarece plăcile de PVC necesită măsurători exacte și precizie în instalare. Dacă te încumeți la o astfel de amenajare a pereților cu panouri de PVC, cel mai bine este să tai din aproape în aproape, până când panourile vor avea dimensiunea perfectă, mai ales dacă efectuezi singur operațiunea de montaj.

Așadar, măsoară din punctul în care panoul va fi așezat pe tavan și taie-l la lungimea corectă. Îndepărtează folia protectoare și aplică adezivul pe spatele panoului. Dacă pereții prezintă denivelări, se poate folosi adeziv suplimentar, pentru a compensa acest lucru.

Așadar, când vine vorba de amenajarea pereților din bucătărie, baie sau balcon, este indicat să alegi cu grijă materialul pe care îl vei utiliza pentru decor. Însă nu uita să ai în vedere mai mult decât componenta decorativă, deoarece rezistența la umezeală și durabilitatea finisajelor alese sunt vitale în astfel de încăperi.

Sursa foto: Shutterstock.com

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri