Jurnalul.ro Editoriale Anatomia unei diversiuni: Aprobare tacită pentru autonomia Ținutului Secuiesc

Anatomia unei diversiuni: Aprobare tacită pentru autonomia Ținutului Secuiesc

de Serban Cionoff    |   

Cu 126 de voturi pentru și 9 voturi contra, Senatul României a respins proiectul Legii privind autonomia Ținutului Secuiesc, care, în urma unor neclarități procedurale, a fost considerat adoptat tacit de către Camera Deputaților. Cu asta, s-ar putea spune că subiectul a fost clasat! S-ar putea spune, dar, în realitate, discuția este departe de fi încheiată. Fiindcă, dacă derulăm, cu atenție și cu rigoare, filmul evenimentelor, vedem că este vorba despre un scandal mediatic instrumentat și derulat după toate regulile manipulării.

 Astfel, primele informați despre adoptarea tacită, în Camera Deputaților, a legii privind autonomia Ținutului Secuiesc au apărut ieri spre seară,pe câteva canale alternativ media despre care nu am putea spune că se bucură de cote ridicate de audiență. Un asemenea canal a și dat tonul diversiuni în următorii termeni: „Monstruoasa alianță PSD-ALDE-Pro România a adoptat tacit autonomia Ținutului Secuiesc”. După care, într-un cresecendo orchestrat și dirijat cu mână calificată, la ora 21,29, pagina „ziare.com”, despre ale cărui aprehensiuni politice știm și noi foarte multe, anunța: „Un proiect de lege pentru autonomia Ținutului Secuiesc adoptat tacit de deputați.” Numaidecât venea și bomba mass media: „Va avea (Ținutul Secuiesc n.n.) președinte și limba oficială maghiară”. Pentru ca, în primul sfert de oră al zilei de azi, canalul de televiziune „DG24”, să preia ștafeta.

 Ca de obicei, cireașa de pe tort ( sau bomboana de pe colivă?) și-a adjudecat-o președintele Klaus Iohannis. Cel care a ieșit la rampă cu un discurs voit fulminant în care a acuzat parlamentarii PSD, direct pe Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților și președinte interimar al partidului, că a predat Ardealul ungurilor în urma unei înțelegeri cu guvernul de la Budapesta.  Atenție mărită, vă rog: a fost predat tot Ardealul, nu numai Ținutul Secuiesc!     

 Nici răspunsul celor direct vizați, nu a întârziat. Într-o declarație categorică, făcută azi dimineață pentru canalul DCNEWS, senatorul Titus Corlățean califica demersul legislativ inițiat de către doi parlamentari UDMR ca fiind „o rușinoasă provocare și un proiect profund anti-constituțional”, exprimându-i încrederea că, în calitate de cameră decizională, Senatul îl va respinge. Pentru ca, la scurtă vreme, președintele interimar al Senatului , Robert Cazanciuc, să anunțe convocarea în regim de urgență a camerei superioare a legislativului. Urmând, era convins și domnia sa, să respingă profund anti-constituționalul demers  care a generat această foarte încordată situație.

 Prin ea însăși, derularea evenimentelor este de natură să ridice câteva serioase, inevitabile, semne de întrebare. În primul rând, prin ce concurs de împrejurări a ajuns pe monitoarele respectivelor canale de presă abia aseară, pe 28 aprilie,adică  doar după o lună și cinci zile, informația că pe 23 martie a expirat termenul pentru dezbaterea respectivului proiect legislativ? Sau este mai corect să spunem că  în portofoliul administrației prezidențiale  această informație a venit în timp real, dar ea a fost ținută sub obrânc și aruncată pe piață în niște anumite circumstanțe? Adică în condițiile în care era neapărat nevoie ca o asemenea incendiară să fie lansată, fiind pusă în categorică, revoltătoare antiteză, cu lupta eroică pe care președintele Klaus Iohannis și guWERNul său o poartă împotriva COVID-19. În mod categoric, înclin să cred că da!

 Au avut foarte multă dreptate analiștii care au pus sub lupă evenimentele și au semnalat semnificative similitudini între declarațiile de azi ale președintelui Klaus Iohanis referitoare la nu mai știu ce avantaje ar urma să primească Marcel Ciolacu de la premierul Victor Orban și scenariul cu și despre „cine știe ce înțelegeri secrete a făcut Liviu Dragnea (la acea dată președinte al Camerei Deputaților și lider al PSD n.n.) cu evreii”. Suspiciune, și ea ne-rezonabilă, lansată, culmea coincidențelor!, pe 26  aprilie 2018. Iar șirul coincidențelor nu se oprește aici. Tot ieri, președintele în exercițiu al României- cel care azi a vituperat cum că este „incredibil ce se întâmplă în Parlament”-  a atacat , în bloc, legislativul, cu un potop de vorbe grele: „Aceștia sunt politicienii care se cațără pe spaimele oamenilor și votează legi inaplicabile doar pentru a câștiga capital electoral”.

Afirmații extrem de grave al căror numitor comun îl reprezintă discreditarea puterii legislative.

 Sunt, desigur, mult mai multe întrebările pe care poate și trebuie să le aducă în discuția publică ieșirea absolut incalificabilă a președintelui Klaus Iohannis. Din această cauză- și nu numai din această cauză!- sunt convins că după votul categoric dat azi în Senat subiectul nu va fi radiat de pe agenda publică. Și, tot pentru asta, consider perfect îndreptățită și  imperios necesară propunerea avansată de Călin Popescu Tăriceanu și anume ca președintele Klaus Iohanis să fie convocat în fața Parlamentului pentru a demonstra, argumentat, în termeni clari și cu dovezi de necontestat, temeinicia și buna credință a declarațiilor făcute azi dimineață!

 Propunere pe care o consider imperios că trebuie pusă în act în conformitate cu imperativul categoric dictat de Interesul Național al României și al românilor. 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri