Jurnalul.ro România inteligentă Anca Trifan: România se află în topul țărilor europene în ceea ce privește mortalitatea prin boli hepatice

Anca Trifan: România se află în topul țărilor europene în ceea ce privește mortalitatea prin boli hepatice

de Anastasia Paul    |   

România se află în topul țărilor europene privind mortalitatea din cauza bolilor hepatice, motiv pentru care este nevoie de programe urgente de screening, precizează prof.dr. Anca Trifan, medic gastroenterolog, managet proiect LIVE(RO)2-EST, la Conferinta “Hepatita C- calea spre vindecare”, parte a proiectului România Inteligentă, organizată de Antena3CNN și cotidianul Jurnalul.

"România se află în topul țărilor europene în ceea ce privește mortalitatea prin boli hepatice. Și este un lucru și mai negru, pacienții mor de boli hepatice terminale și știm doar în mică măsură care a fost etiologia acestor afecțiuni. Este un lucru neașteptat pentru o țară europeană. Deci programele de screening sunt o necesitate.

Suntem foarte pregătiți să începem o testare în masă. Avem doouă programe pilot, Unul înzona de sud a țării și una în zona de est a țării, care deja produc rezultate. 

Dacă în morbiditatea și mortalitatea în privința bolilor cardiovasculare, diabet, chiar și cea determinată de accidente rutiere, medicina face mult. În privința bolilor hepatice terminale, se pare că în toată Europa se face puțin. Aceasta crește. Ficatul este fereastra pentru sănătatea secolului 20 în Europa, deci trebuie să ne orientăm să prevenim aceste afecțiuni cronice, nu numai cele determinate de viruși, și cele determinate de consumul neadecvat de alcool în România, și aici suntem în top. Și în aceea ce privește bolile metabolice hepatice, și aici se pare că suntem aproape de top", spune aceasta. 

"Nu vine pacientul la noi, noi trebuie să mergem către pacient. Dacă îl așteptăm, diagnosticul va fi în stadiul de ciroză sau cancer hepatio-celular. Spitalele de gastroenterologie și hepatopatologie sunt pline în proporție de 80% de astfel de pacienți. Deci este obligatoriu ca sistemul să iasă din spitale și să meargă către pacient. A trata astăzi hepatita C nu mai este nicio filozofie. Hepatologul trebuie să încerce să găsească o soluție să meargă în comunități și să screeneze",  explică Anca Trifan.

Medicul a prezentat rezultatele unei campanii de screening la populația defavorizată din nord-estul țării. 

"Dorim să screenăm peste  120.000 de pacienți, mare parte din populația defavorizată. Ne adresăm în 12 județe din sud-estul României. Am reușit până  acum să avem alături de noi mai mult de 330 de medici de familie care merg cu noi în această zonă a țării pentru a identifica cât mai mulți pacienți cu hepatita  virală B,C și D. Avem 3 centre de prevenție.

Sunt datele din 27 noiembrie. SUntem la 105.000 de pacienți screenați. 70.000 în zona de nord-est a țării și am identificat deja mai mult decât ne-am propus. O prelevanță cumulată a virusului B+C, mai mult de 3%. Avem din mediul rural mai mult decât în mediul urban. A scăzut prevalența infecției B, dar este mai mare decât a infecției C, până în 2%.

La etnia romă, infecția virală B este mai frecventă. Populația defavorizată, neasiguranți, nu mai avem această problemă, mai ales că acești pacienți aveau fibroze avansate și tratamentul ar fi fost urgent. 

În zona de nord, peste 1000 de pacienți s-au dializat, în cea de sud aproape 800 de pacienți. Peste jumătate dintre pavienții cu virus B erau eligibili pentru tratament. La virusul C, peste 50% erau viremici, majoritatea, cei asigurați, au fost deja tratați.

Majoritatea pacienților cu virus B se aflau în stadii precoce ale bolii, lucru pe care nu-l pot spun în infecția virală C, mulți dintre pacienți sunt încă diagnosticați în stare de fibroză semnficativă f2,f3,f4, reușim eliminarea virusului din organism dar nu reușim întotdeauna reversia completă a leziunilor hepatice. Iar existența unei leziuni hepatice înseamnă risc de cancer".

Conferința a fost transmisă live pe site-urile antena3.ro, jurnalul.ro si pe paginile de Facebook ale Antenei 3 CNN https://www.facebook.com/Antena3Oficial și Jurnalul https://www.facebook.com/jurnalulro , iar tronsoane ale dezbaterii vor fi preluate live pe postul TV Antena 3 CNN.

Subiecte în articol: hepatita anca trifan screening
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri