Jurnalul.ro Ştiri Justitie Andreea Ciucă, preşedinte AMR, despre înregistrările cu Ghiţă: Ne delimităm până în pânzele albe de o astfel de chestiune

Andreea Ciucă, preşedinte AMR, despre înregistrările cu Ghiţă: Ne delimităm până în pânzele albe de o astfel de chestiune

Preşedintele Asociaţiei Magistraţilor din România (AMR), Andreea Ciucă, a declarat marţi că magistraţii se delimitează "până în pânzele albe" de afirmaţiile făcute de fostul deputat Sebastian Ghiţă în înregistrările prezentate la un post de televiziune. 

"Acest scandal îl putem vedea doar prin prisma magistratului şi a atribuţiilor lui, adică a ceea ce ne este îngăduit şi a ceea ce nu ne este îngăduit să spunem, magistratul nu are un discurs politic, el are discursul cel pe care îi îngăduie legea să-l aibă. (...) Noi am făcut, din 2015, demersuri în legătură cu clarificarea situaţiei, dacă exista sau nu acoperiţi în justiţie şi dacă există magistraţi care au relaţii neprincipiale cu reprezentanţi ai serviciilor secrete. Din păcate, am primit răspunsuri vagi ori n-am primit răspunsuri deloc. (...) Ne delimităm până în pânzele albe de o astfel de chestiune. Cum am şi putea să spunem sau să admitem că un om poate fi trimis la închisoare într-o astfel de conjunctură, al unui dosar fabricat?", a precizat preşedintele AMR, la finalul întâlnirii avute la Ministerul Justiţiei, cu ministrul de resort, Florin Iordache, întrebată despre înregistrările prezentate de fostul deputat Sebastian Ghiţă. 

La rândul său, Dana Gârbovan, preşedintele Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România (UNJR), a afirmat că aceste lucruri trebuie lămurite şi nu 'lăsate să plutească în spaţiul public'. 

"Este treaba Parchetului General, este o ancheta în curs. Este treaba Inspecţiei Judiciare a CSM şi, din punctul de vedere al serviciilor, al comisiilor de control din Parlament, fiecare trebuie să îşi facă treaba şi să răspundă opiniei publice, punctual, la fiecare din acuzaţiile aduse pentru că sunt într-adevăr chestiuni extrem de grave care, lăsate nesoluţionate, nu fac decât să crească această neîncredere în toate instituţiile statului. Pe de altă parte, (...) noi de anul trecut am solicitat, exact pentru a se evita, pe de o parte, rostogolirea unor astfel de subiecte, dar şi a se clarifica probleme care au avut o bază cât se poate de reală, această lămurire a interferenţei serviciilor secrete în justiţie. (...) Vom continua demersurile începute pentru a avea un răspuns la ele", a spus Dana Gârbovan. 

În legătură cu subiectele discutate în cadrul întâlnirii avute cu ministrul Justiţiei, preşedintele UNJR a arătat că s-a discutat despre memorandumul privind justiţia şi degrevarea instanţelor. 

"Am discutat la minister de toate problemele legate de memorandumul privind justiţia. Anul trecut, au fost o serie de adunări generale, cvasi-majoritatea instanţelor au votat acest memorandum, el este un document care cuprinde toate problemele legate de sistemul de justiţie, cele mai presante şi urmează să le stabilim pe urmă (...) la fiecare soluţiile. Am vorbit şi despre soluţii vizând degrevarea instanţelor, o problemă veche care afectează în mod direct justiţia. (...) Vom avea pe urmă şi consultări şi vom relua discuţiile pe legile privind sistemul de justiţie şi în acest cadru vom discuta şi despre răspunderea magistratului pentru a vedea dacă mai sunt necesare sau nu să se aducă punctual modificări în ceea ce priveşte Inspecţia Judiciară", a mai precizat preşedintele UNJR. AGERPRES

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri