Jurnalul.ro Ştiri Justitie ANI a transmis instanţelor lista cu primarii care au interdicţie 3 ani de a ocupa o funcţie publică

ANI a transmis instanţelor lista cu primarii care au interdicţie 3 ani de a ocupa o funcţie publică

de Redacția Jurnalul    |   

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) anunţă că a transmis instanţelor din ţară o listă cu primarii şi consilierii locali care au interdicţie pe o perioadă de trei ani de a ocupa o funcţie în cadrul autorităţilor locale.

Având în vedere necesitatea asigurării unei proceduri unitare de validare a mandatelor aleşilor locali, ANI a transmis către entităţile abilitate cu validarea mandatelor date şi informaţii referitoare la candidaţii la alegerile locale care se află sub interdicţia de 3 ani de a ocupa o funcţie eligibilă, în conformitate cu art. 25 din Legea nr. 176/2010, cu modificările şi completările ulterioare.

Conform dispoziţiilor legale în vigoare, validarea mandatelor este realizată, după caz, fie de către judecătoria în a cărei rază teritorială se află circumscripţia electorală pentru care au avut loc alegeri, fie de către tribunalul asociat unităţii administrativ-teritoriale respective.

Datele şi informaţiile referitoare la persoanele aflate sub interdicţia de 3 ani sunt disponibile pe pagina de internet a Agenţiei la adresa https://tinyurl.com/5dauxrmx.

Conform art.25, alin.(2) din Legea nr.176/2010, persoana eliberată sau destituită din funcţie potrivit prevederilor alin.(1) sau faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică ce face obiectul prevederilor prezentei legi, cu excepţia celor electorale, pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului.

Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului.

În cazul în care persoana nu mai ocupă o funcţie sau o demnitate publică la data constatării stării de incompatibilitate ori a conflictului de interese, interdicţia de 3 ani operează potrivit legii, de la data rămânerii definitive a raportului de evaluare, respectiv a rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti de confirmare a existenţei unui conflict de interese sau a unei stări de incompatibilitate.

AGERPRES

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri