Jurnalul.ro Timp liber Culinar Apfelstrudel, ștrudelul cu parfum imperial

Apfelstrudel, ștrudelul cu parfum imperial

de Andreea Tiron    |   

Imaginați-vă o dimineață geroasă și însorită într-o stațiunea de schi în Alpii austrieci sau o plimbare tihnită pe străzile pietruite ale capitalei fostului Imperiu Habsburgic. Ar putea cineva gusta bucuriile unei astfel de vizite fără să deguste și tot ce are Austria mai bun la capitolul tradiție culinară?

Potrivit cumvaplace.ro, umplute cu mere sau cu cremă de brânză și stafide, cu sau fără cu sos de vanilie alături, ștrudelele sunt o marcă a vechilor cofetării ori cafenele vieneze, iar alegerea lor una firească odată ajunși acolo.

Bucătăria austriacă este foarte mândră de deserturile ei tradiționale din foitaj sau foi de plăcintă, iar ștrudelele sunt cu siguranță între cele mai populare varietăți. 

Cel mai cunoscut pentru noi este probabil ștrudelul cu mere, însă cel mai vechi ștrudel este cel cu brânză proaspătă și smântână. Rețeta acestuia din urmă a fost consemnată într-o carte de bucate scrisă de mână, din 1696, care se află astăzi în Biblioteca Municipală din Viena. Chiar dacă nu este la fel de faimos ca versiunea cu umplutură cu mere (Apfelstrudel), ștrudelul cu brânză (Topfenstrudel) este unul dintre marii favoriți ai Austriei.  

În mod tradițional, ștrudelul, indiferent despre ce umplutură vorbim, nu este un foitaj în sine, este făcut cu foaie întinsă de plăcintă (fila), nu cu aluat franțuzesc cu unt. Iar pentru a întinde foaia de ștrudel este nevoie de multă, foarte multă muncă, pentru că este atât de subțire încât poți citi ziarul prin ea! Sau cel puțin așa era pe vremuri, când nu o cumpărai gata întinsă de la magazin. Rețeta este foarte simplă: făină, ulei (sau unt) și sare. 

De ce este importantă foaia fila? Pentru că este asemănătoare altor ”plăcinte”, cum ar fi baklava. Să nu uităm că turcii ajunseseră de două ori la porțile Vienei, iar al doilea asediu al Vienei fusese în 1683. O dată apropiată de cea la care avem păstrată rețeta, nu? 

Acesta este unul dintre motivele pentru care se spune chiar că turcii au adus rețeta cu ei și prin părțile noastre. Unii spun chiar că turcii otomani au influențat apariția acestei rețete, având în vedere că în cuceririle lor și-au prezentat și tradițiile culinare, nu doar cele de luptă.

La fel de bine, însă, rețeta a putut fi adusă pe teritoriul României de azi direct de către austrieci, în Banat, și de către maghiari în Transilvania. Ambele regiuni au fost părți componente ale Regatului Ungariei, iar Banatul chiar parte a Arhiducatului Austriei, după eliberarea de turci. Mult timp acolo a fost administrație austriacă, așadar poate chiar prințul Eugeniu de Savoia, eliberatorul Timișoarei, l-a adus cu el. Sau orice alt nobil austriac căruia îi era dor de bucătăria sa natală!

În orice caz, deși în mod normal asociat acum cu Austria, ștrudelul, în toate varietățile sale, poate fi găsit în tot fostul Imperiu Austro-Ungar. În Ungaria, este cunoscut sub numele de rétes. A devenit un produs aproape tradiţional şi în nordul Italiei, Germania, Olanda sau Belgia.

Iar în Austria, Topfenstrudel – așa cum apare în meniurile locale, poate fi găsit oriunde, fie că alegeți un restaurant modern ori unul tradițional sau o clasică patiserie vieneză. 

De cele mai multe ori, felia de ștrudel este pudrată cu zahăr și însoțită de sos de vanilie, uneori caldă, alteori rece, ori de fructe proaspete. Și mai are o particularitate ștrudelul nostru: în rețeta originală este de dimensiunea tăvii și doar când e servit la masă se taie felii. Ștrudelul tradițional nu este așa cum noi obișnuiți să îl vedem în vitrinele patiseriilor noastre. Practic, foaia se întindea cât fața de masă, era umplută și rulată cu un prosop de bucătărie și așezat în tavă

Puțini sunt cei care nu au auzit de celebrul Apfelstrudel, ștrudelul cu umplutură de mere aromate, unul dintre deserturile îndrăgite de austrieci. Dacă l-ați și gustat, sunteți chiar niște norocoși! Vedeți cum am făcut noi rețeta de ștrudel cu mere, nuci și stafide. Poate vă dăm o idee pentru desertul de weekend, ce spuneți?

Ștrudel cu mere (cu foi de plăcintă)

INGREDIENTE

  • 12 foi fine de plăcintă

  • 100 g unt topit

  • 6 linguri de zahăr

  • Pentru umplutura de mere
  • 5 mere

  • 50 g unt

  • 150 g zahăr tos

  • 1 linguriță de scorțișoară pudră

  • 3 lingurițe de amidon

  • 70 g stafide

  • 50 g nuci

  • 2 linguri de coniac

  • Coajă de lămâie

  • Zahăr pudră

  • Sare

CUM SĂ FACEȚI

  • Pentru umplutură, puneți stafidele la înmuiat în coniac sau orice alt alcool de bună calitate.
  • Tăiați merele curățate în cuburi potrivit de mici și căliți-le în untul topit. Puneți și zahărul, scorțișoara, amidonul și un praf de sare. Țineți pe foc doar câteva minute, timp în care granulele de zahăr s-au topit și s-a format un sos puțin mai gros. Luați de pe foc și adăugați nucile, stafidele și scorțișoara.
  • Turnați compoziția de mere într-un vas, să se răcească, apoi adăugați coaja de lămâie rasă.
  • Stropiți cu unt topit prima foaie de plăcintă. Presărați deasupra ei puțin zahăr. Așezați deasupra a doua foaie, ungeți cu unt și presărați zahăr. Procedați la fel până terminați toate foile.
  • Puneți deasupra umplutura de mere. De preferat este să scurgeți merele de sos, pe care îl puteți turna, în momentul servirii, peste ștrudelul copt.
  • Rulați ștrudelul cât mai strâns. Dacă umplutura nu este atât de generoasă, sfatul nostru este ca după ce ați rulat o dată, să tăiați din foile rămase (aproximativ 4-5 cm), să nu aveți un exces de foi la bază. Dacă merele sunt mari, cu siguranță umplutura va fi mai multă și ștrudelul va avea un diametru mai mare.
  • Așezați ștrudelul pe tava de copt tapetată cu hârtie și ungeți-l deasupra cu untul topit care v-a rămas și presărați puțin zahăr. Dați la cuptor, la 170 de grade, aproximativ 30-35 de minute. După ce îl scoateți, pudrați cu zahăr și tăiați-l doar după ce s-a răcorit.
  • Frișca și înghețata de vanilie se potrivesc foarte bine cu acest ștrudel cu mere (cu foi de plăcintă).

REȚETĂ VIDEO

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri