Jurnalul.ro Ştiri Social Aproximativ 60 de angajaţi din muzeele publice protestează în faţa Muzeului Naţional de Istorie a României

Aproximativ 60 de angajaţi din muzeele publice protestează în faţa Muzeului Naţional de Istorie a României

 Circa 60 de angajaţi din muzeele publice protestează în faţa Muzeului Naţional de Istorie a României, nemulţumiţi de "caracterul discriminatoriu" al OUG 2/2017 şi de proiectul de Lege-cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. 

Aceşti au pancarte pe care scrie "Suntem muzeu nu CAP-eu", "Cercetare fără bilet de voie", "Nu respectaţi patrimoniul = nu respectaţi neamul", "35 de ani muzeograf=1350 pensie", "Ruşineeee! Va bateţi joc de istorie" şi scandează "Muzeele nu sunt de rangul trei". 

Potrivit lui Decebal Vleja, preşedintele sindicatului Muzeului Naţional de Istorie, numărul redus de participanţi la protest se datorează faptului că în muzee sâmbătă se lucrează. În jurul orei 14:00, protestatarii vor pleca spre Ministerul Culturii, însă Vleja a precizat, pentru AGERPRES, că nu se aşteaptă să intre la discuţii cu vreun oficial. 

Într-un comunicat de presă remis AGERPRES de Cartel Alfa, sindicaliştii atrăgeau atenţia "asupra celor 5.500 de salariaţi la nivel naţional din muzeele publice şi din instituţiile ce gestionează patrimoniul cultural naţional (muzeografi, restauratori, conservatori, educatori muzeali, cercetători, investigatori, personal auxiliar), care reprezintă o categorie profesională ignorată de toate măririle salariale, discriminată abuziv şi ostentativ de OUG 2/2017, buimăcită şi mai tare de OUG 43, ce creează dezechilibre şi frustrări majore. Proiectul de lege privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice plasează această categorie importantă de bugetari într-o poziţie discriminatorie, nedreaptă şi injustă. Patrimoniul este considerat chestiune de securitate naţională, dar slujitorii lui sunt condamnaţi la sărăcie, boli profesionale, condiţii de lucru, de cele mai multe ori greu de imaginat în lumea civilizată. De cele mai multe ori, personalul din muzee este măcinat de boli profesionale specifice, ultimii ani înregistrând chiar o serie de decese, din rândul mai ales al conservatorilor şi restauratorilor, pe fondul unei injuste recunoaşteri sociale şi a unei salarizări aproape de minimul pe economie'. 

Manifestanţii vor staţiona în faţa sediului Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale între orele 15:00 - 16:30, prezentându-şi revendicările. 

Pe lista revendicărilor celor care activează în domeniu se află, printre altele: realizarea unei grile de salarizare, pentru personalul bugetar din muzee, care să aibă la bază o analiză corectă şi transparentă a întregii situaţii actuale; renunţarea la diferenţele de salarizare existente şi preconizate între personalul angajat în muzeele naţionale şi restul instituţiilor muzeale din România; principiul nediscriminării, în sensul eliminării oricăror forme de discriminare şi instituirii unui tratament egal cu privire la personalul din sectorul bugetar care prestează aceeaşi activitate şi are aceeaşi vechime în muncă şi în funcţie; principiul egalităţii, prin asigurarea de salarii de bază egale pentru muncă cu valoare egală; principiul importanţei sociale a muncii, în sensul că salarizarea personalului din sectorul bugetar se realizează în raport cu responsabilitatea, complexitatea, riscurile activităţii şi nivelul studiilor.AGERPRES

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri