Jurnalul.ro Ştiri Locale ARDE IAR groapa de gunoi de la Pata Rât

ARDE IAR groapa de gunoi de la Pata Rât

Un incendiu a izbucnit sâmbătă la rampa de deşeuri de la Pata Rât, de lângă Cluj-Napoca, după ce vineri seară a avut loc un alt incendiu. 

"E o suprafaţă de 500 mp din rampa temporară de deşeuri care e cuprinsă de mai multe focare şi intervenim cu două autospeciale. E un incendiu de deşeuri şi probabil că o să dureze mai mult stingerea lui. Nu avem informaţii să fie persoane rănite", a precizat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al ISU Cluj, Andrei Biriş. 

Vineri seară, opt familii au fost evacuate de pompieri, după ce un incendiu le-a cuprins locuinţele de tip baracă, aflate pe strada Cantonului, de la marginea municipiului Cluj-Napoca. 

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Cluj, Andrei Biriş, focul a cuprins o porţiune de 500 de metri pătraţi de teren, pe care se aflau barăcile improvizate ale celor opt familii. 

Strada Cantonului se află în zona rampei de gunoi de la Pata Rât, aflată la marginea oraşului, aici locuind câteva sute de persoane în locuinţe improvizate. 

Problemele de la rampa de deşeuri de la Pata Rât sunt subiectul unor dispute între autorităţile locale. 

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Cluj a respins, joi, cererea Consiliului Judeţean Cluj de declarare a stării de alertă în cazul rampei de deşeuri de la Pata Rât, afectată de alunecările de teren. 

Pe 2 octombrie, ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, a afirmat că judeţul Cluj are cele mai multe probleme legate de mediu, în special cu rampa de gunoi de la Pata Rât. 

''Pata Rât e un depozit care şi-a sistat activitatea în 2010, care trebuia de foarte mult timp să fie închis. (...) Ne aflăm într-un judeţ care a întrecut judeţul Braşov, pentru că judeţul Braşov a început să se conformeze şi să demareze toate procedurile de închidere a depozitelor şi de funcţionare a SMID. Este judeţul cu cele mai multe probleme. (...) Sunt 6 depozite neconforme care trebuie închise şi la două dintre ele nici n-au început lucrările. La Pata Rât nici nu mai stăm de vorbă. (...) Este inadmisibil ca de aproximativ 7 ani de când am dat sistarea pentru acest depozit să nu se fi făcut nimic. Dimpotrivă, dacă a fost o mică ploaie sau mai mare, tot levigatul să-l vedem că va ajunge cumva, undeva, în viitor, chiar în stradă. Cred că autorităţile locale, în special Consiliul Judeţean, nu au niciun pic de responsabilitate. Cred că măsurile pe care trebuiau să le întreprindă trebuiau să le facă demult. Şi dacă nici acum în al 12-lea ceas nu se vor trezi, atunci cred că problemele vor fi de altă natură'', spunea Graţiela Gavrilescu. AGERPRES

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri