Vestea că Primarul General al Capitalei a decis punerea în aplicare a sentinței 2520/2012 a Tribunalului Dâmbovița, devenită irevocabilă prin decizia nr. 456/2013 a Curții de Apel Ploiești și confirmată de decizia irevocabilă nr. 89/2016 a Curții de Apel Constanța, este o mare bucurie pentru clerul și credincioșii Arhidiecezei de București, care au luptat ani de zile pentru salvarea Catedralei Sf. Iosif.
ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit romano-catolic de București, afirmă: „Decizia domnului Primar General al Capitalei, Nicușor Dan, reprezintă o victorie nu doar pentru romano-catolicii din Arhidieceza de București, ci și pentru toți locuitorii Capitalei și pentru toți cetățenii României. Este o revenire la normalitate, un pas imens pentru salvgardarea Catedralei Sfântul Iosif, clădire de patrimoniu național și universal, pusă în pericol atâția ani. Ne bucurăm că demersurile de ani de zile ale ÎPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit emerit de București, susținut de PS Cornel Damian, Episcop Auxiliar de București și de ceilalți colaboratori implicați în această cauză, au dat roade. Le mulțumim pe această cale pentru perseverența de care au dat dovadă în acest parcurs anevoios în justiție. Totodată, ne exprimăm recunoștința față de toți credincioșii romano-catolici și față de toți oamenii de bunăvoință care și-au arătat solidaritatea, pe parcursul anilor, prin diferite mijloace, față de cauza «Salvați Catedrala Sf. Iosif!». Așteptăm cu mare interes parcurgerea pașilor administrativi până la finalizarea efectivă a lucrărilor, anunțați azi de domnul Primar General, și oferim tot sprijinul nostru Primăriei Capitalei”.
Arhiepiscopia Romano-Catolică de București a avut așteptarea legitimă ca hotărârea irevocabilă de anulare a autorizației de construire, urmată de hotărârea irevocabilă de desființare a clădirii Cathedral Plaza să se concretizeze și administrativ, iar „Primarul Municipiului București să emită decizia de desființarea a construcției – imobilul de birouri «Cathedral Plaza» – situată în București str. Gen.H.M. Berthelot nr. 11 – 15 sector 1 și respectiv în București, str. Luterană nr. 15 și 15A sector 1, realizată fără autorizație de construcție legală, autorizație emisă la solicitarea «SC Millennium Building Development SRL», de Primăria Sectorului 1 București” precum și „luarea tuturor măsurilor administrative de aducere a terenului în situația anterioară emiterii autorizației, în vederea refacerii cadrului natural din zona de protecție a Catedralei «Sfântul Iosif»”.
Actul emis de Primarul General al Municipiului București reprezintă un act de reparație istorică, singura formă de intrare în legalitate posibilă, ce vine ca o încununare a eforturilor justiției din România care a decis în mod constant asupra ilegalității imobilului de birouri, a dispus anularea autorizației, a stabilit nelegalitatea procesului-verbal de recepție la terminarea lucrărilor, radierea clădirii din cartea funciară, debranșarea de la utilități, desființarea totală a construcției. El se înscrie în seria de acte ale instituțiilor și autorităților statului român sau internaționale, care au identificat fraudarea legii de către emitentul și beneficiarul autorizației, existența unor grupuri de interese care au pus presiune pe administrația locală, cu consecința vătămării patrimoniului istoric. In aceasta serie se înscriu actele emise de Inspectoratul de Stat in Construcții (Raportul 2610/10.05.2006), Senatul României (Hotărârile nr. 40/9.11.2006 și nr. 5/19.02.2007), Adunarea Parlamentului European (Declarația scrisă nr. 0054/septembrie 2007), Ministerul Culturii (adresa Ministrului Culturii către Primarul general al Municipiului București din 28.09.2011), Serviciul Român de Informații (Retragerea acordului conform adresei nr. 76737/05.05.2006).
Dispoziția Primarului General al Municipiului București plasează această autoritate publică în sfera bunei administrații, a normalității în relația cu comunitatea bucureșteană și reconfirmă faptul că actuala conducere a Primăriei Municipiului București respectă legea și autoritatea judecătorească.