Jurnalul.ro Ştiri Externe Armata israeliană începe recrutarea elevilor de seminar ultra-ortodocși

Armata israeliană începe recrutarea elevilor de seminar ultra-ortodocși

de Redacția Jurnalul    |   

Armata israeliană va începe săptămâna viitoare procesul de recrutare a candidaților din comunitatea ultra-ortodoxă din Israel, a declarat armata, citată de Reuters.

Problema este deosebit de sensibilă în contextul războiului împotriva Hamas în Gaza și al luptelor conexe de pe alte fronturi, care au provocat cele mai grave pierderi israeliene din ultimele decenii.

Israelienii sunt obligați prin lege să servească în armată de la vârsta de 18 ani timp de 24-32 de luni. Membrii minorității arabe israeliene de 21% și elevii de seminar evrei ultraortodocși au fost scutiți de zeci de ani.

În iunie, Curtea Supremă a Israelului a decis că Ministerul Apărării trebuie să pună capăt acestei scutiri pentru elevii de seminar ultraortodocși, creând noi tensiuni politice pentru prim-ministrul Benjamin Netanyahu.

Armata israeliană a afirmat că începând de duminică va începe „procesul de emitere a ordinelor de convocare inițială pentru prima chemare” în vederea viitorului ciclu de recrutare din iulie.

Confruntări minore au izbucnit marți între protestatarii ultraortodocși și poliție, zeci de persoane blocând o autostradă israeliană principală, dar au fost dispersate rapid.

Coaliția lui Netanyahu include două partide ultra-ortodoxe care consideră că scutirile sunt esențiale pentru a păstra alegătorii lor în seminariile religioase și departe de o armată mixtă care ar putea pune la încercare valorile lor conservatoare.

Problema a provocat proteste din partea evreilor ultraortodocși, care reprezintă 13% din cele 10 milioane de locuitori ai Israelului - o cifră care se așteaptă să ajungă la 19% până în 2035. Refuzul lor de a servi în războaie pe care, în general, le susțin reprezintă o schismă veche în societatea israeliană.

(sursa: Mediafax)

Subiecte în articol: evrei ultraortodocsi recrutare
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri