Pavilionul de Artă București — Art Safari își va deschide porţile pentru cea de-a șasea ediţie, în perioada 27 septembrie – 6 octombrie 2019, într-o clădire-monument – Palatul Oscar Maugsch BCR, din Piața Universității.
Art Safari, cel mai amplu eveniment dedicat artei din România, susținut de Primăria Municipiului București, prin Expo Arte, și CNR UNESCO, se desfășoară anual și aduce în atenţia publicului Pavilionul Muzeal, cu lucrări de Nicolae Tonitza, Pavilionul Central cu expoziția Repvblica, realizată ca o privire antologică și analitică asupra sculpturii din România, în perioada 1800-2019, Pavilionul Supercontemporan „Young Blood. Arta timpului tău”, programul educațional – Art Safari Kids & Art Talks și Programul Internațional, organizat în colaborare cu ambasadele Germaniei, Irlandei, Forumul Cultural Austriac și British Council, situând Bucureștiul pe harta marilor evenimente europene culturale.
Arhitectura expoziției este semnată de Attila Kim, comisarul României la Bienala de Veneția, începând cu ediția 2016 și până în prezent.
„Muzeul temporar Art Safari va fi găzduit într-o clădire-monument din centrul Capitalei, construită în 1906. Introducerea în circuitul urban a clădirilor de patrimoniu are un istoric lung în Art Safari: Ciclop, Palatul Dacia-România, Galeriile Kretzulescu. Ca în fiecare an, o serie de premiere vor fi dezvăluite publicului iubitor de artă: o expoziție Nicolae Tonitza, o expoziție dedicată sculpturii de la Brâncuși încoace, o expoziție dedicată noului val de artiști români și un spațiu mult mai generos menit să aducă arta mai aproape de copii. 10.000 de metri pătrați de artă de neratat, timp de 10 zile”, afirmă Ioana Ciocan, director Art Safari București.
Pavilionul Muzeal „Nicolae Tonitza și geniul copilăriei”, curatoriat de Zoltán Soós, asistent curator Ioana Spiridon, va găzdui cea mai mare expoziție Nicolae Tonitza. Lucrările vor fi împrumutate de la cele mai importante muzee și colecții private din România, dar și din Europa, Nicolae Tonitza fiind colecționat și în afara granițelor țării. Focusul expoziției va fi universul copilăriei, ilustrat magistral de marele artist român.
„Copiii (…) ne apar cu fermecătoarea lor inexperienţă, cu armonioasa lor dezordine, cu întraripata lor nedisciplină, cu spaima lor pentru tot ce le este impus prin tradiţie şi autoritate şi cu pasiunea lor pentru tot ce este lumină, pentru tot ce este mişcare slobodă, graţie şi joc, pentru tot ce este bucurie a vieţii, pentru tot ce este dezinteresată înfrăţire, cu semenii planetari sub egal milostiva sărutare a unui soare, pe care foarte mulţi dintre ei, curând poate, nu-l vor mai vedea…
În nenumăratele şi atent îndelungatele mele incursiuni pe care le-am făcut ca pictor în minunata lume a copiilor, mi-a fost dat să întâlnesc copii în zdrenţe şi flămânzi, copii suferinzi trupeşte, dar al căror suflet proaspăt şi limpede răsfrângea, ca un transparent şi pur izvor de munte, înalta frumuseţe a cerului.
Am cunoscut copii în straie scumpe, copii hrăniţi cu îmbelşugare şi rafinament, copii încurajaţi de permanente atenţii şi dezmierdări, copii perfect sănătoşi, dar în sufletul cărora, prematur cătrănit, dospeau dureri înăbuşite şi creşteau spăimântătoare agonii”, scria Nicolae Tonitza, în 1931.
„Pentru a oferi temei propuse un orizont mai larg decât cel imediat al artelor vizuale, expoziția investighează problematica copilului și a copilăriei dintr-o perspectivă multidisciplinară – istorică, sociologică, pedagogică și antropologică. În acest sens, vor fi expuse pe lângă lucrări de pictură, sculptură și grafică și obiecte vestimentare ale copiilor din mediul rural și urban, jucării, obiecte de uz școlar, toate din perioada interbelică”, explică Zoltán Soós
Pavilionul Central „Repvblica. Despre umbre în sculptură” va găzdui, în premieră, o expoziție concepută și realizată ca o privire antologică și analitică asupra sculpturii din România, în perioada 1800-2019. Expoziția, curatoriată de Călin Dan, Directorul General al Muzeului Național de Artă Contemporană, va aduce împreună numele cele mai semnificative ale sculpturii românești, cu lucrări excepţionale provenite din importante colecţii private din Europa, dar și din colecţiile muzeelor din România. Selecţiei de sculptură i se adaugă instalaţie, artă decorativă și obiecte semnate de Brâncuși, Paciurea, Geta Brătescu, Ana Lupaș, Vasile Gorduz, Paul Neagu, Marian Zidaru și mulți alții.
Realizată într-un cadru arhitectonic special, menit să pună în valoare individualitatea fiecărei lucrări, folosind cu ingeniozitate capcanele și filtrele spațiului din Palatului Oscar Maugsch | BCR, expoziția va aduce împreună, într-un dialog trans-generațional, numele cele mai semnificative ale domeniului, personalități care au marcat – fiecare în felul său – dezvoltarea sculpturii românești moderne.
Asistent curator Sandra Demetrescu
Pavilionul Supercontemporan. Young Blood. Arta timpului tău, o expoziție curatoriată de artistul Mihai Zgondoiu, introduce publicului noul val de artiști români și arta timpurilor noastre. Acest proiect expozițional „fresh”, radiografiază mișcarea artistică urbană din România, asimilată treptat în periferia artei contemporane.
Expoziția radiografiază noul val de artiști aflați la început de carieră și cuprinde instalații interactive de artă, video-maping, intervenții site-specific, performance, artă media, obiect/sculptură sau print experimental. Aceste practici hibride ilustrează modul de gândire creativ prin care tânăra generație de artiști comunică cu arta și prin artă.
În cadrul Pavilionului Internaţional vor fi expuse lucrări ale mai multor artiști, într-un spațiu dedicat. Va fi organizată o serie de evenimente, performance-uri și prezentări de artist.
Donough O'Malley este un ilustrator și designer irlandez premiat, domiciliat în Marea Britanie. Cu o experiență de lucru de peste șaptesprezece ani cu clienți din întreaga lume, flexibilitatea sa de lucru atât în mass-media tradițională cât și în cea digitală face ca munca lui să fie utilizată într-o gamă largă de domenii, de la cel editorial la publicitate, ficțiune și cărți de copii pentru copii.
A lucrat pentru BBC, Jameson's Whiskey, Random House, Oxford University Press și V&A Museum. Lucrările sale au apărut în edițiile anuale A.O.I, Communication Arts, Latin American Illustration 3, Creative Quarterly, Juxtapoz și în 3X3 International Directory. A participat de asemenea la expoziții în Australia, Austria, Belgia, Irlanda, Italia, Marea Britanie și SUA.
Pictor, designer de scenă și artist vizual, Giuseppe Ragazzini s-a născut la Londra în 1978. După ce a obținut o diplomă în filosofie, a devenit fascinat de viziunea documentarului lui Henry-Georges Clouzot „Le Mystère Picasso”, iar în 2002 a început să folosească tehnici digitale pentru a filma procesul creativ de producere a imaginii pictoriale.
Dedicat atât picturii cât şi animaţiei pictoriale, Giuseppe Ragazzini şi-a dezvoltat propria tehnică de animaţie pictorială şi design digital, care foloseşte proiecţii video imense şi "cartografierea". În lucrarea sa, imaginea devine subiectul unei transformări neîncetate a elementelor aparținând permanenței - un flux, un colaj digital de elemente care se suprapun continuu. Aranjamentele și proiecțiile sale au fost expuse în întreaga Europă în teatre, printre care Piccolo Teatro Strehler din Milano și Teatro La Fenice din Veneția. A realizat de asemenea videoclipuri și proiecte pentru muzicieni precum Avion Travel, Paolo Conte, Lucio Dalla, Gianna Nannini și Ornella Vanoni. Animațiile sale au fost prezentate în câteva dintre principalele festivaluri internaționale de animație, printre care Festivalul Internațional Trickfilm din Stuttgart, Anima Mundi, Festivalul Internațional de Animație din Brazilia, Festivalul Internațional de Animație Ottawa (OIAF), Festivalul Internațional de Animație Erotică (FIAE), Palazzo Venezia din Roma și Festivalul Internațional Visionaria.
În septembrie 2014 a realizat proiectarea setului video pentru gala de deschidere a Orchestrei Filarmonice din New York la Lincoln Center. În iulie 2015, La Dolce Vita, muzica cinematografiei italiene a fost montat la Festivalul Spoleto 58.
Picturile și ilustrațiile lui Giuseppe Ragazzini au apărut în expoziții, colecții, galerii, cărți și periodice internaționale și colaborează cu ziarele La Repubblica și Le Monde. Giuseppe Ragazzini este fiul fotografului italian Enzo Ragazzini. Locuiește și lucrează la Milano.
Prin intermediul Programului Internațional, Art Safari dorește să conecteze comunitatea locală, artiștii și instituțiile de prestigiu cu cea internațională, deschizând posibilitatea de interacțiune și dialog în domeniul artelor vizuale și artelor spectacolului.
Programul Art Safari Kids 2019 se va desfășura pe o suprafață mai amplă decât în anii anteriori și va cuprinde zone distincte potrivite vârstei participanților, unde vor avea loc ateliere de artă: pictură pe pânză, cursuri de sculptură, ilustrație în pasteluri cretate, bandă desenată.
Scopul programului educațional Art Talks este legat de bucuria de a vorbi despre artă.
Prin acest program oferit de Institutul de Management al Artei, facilităm întâlnirea dintre public și specialiști în artă sau artiști consacrați. Oferim cursuri și conferințe inedite arătând felul în care ARTA poate fi cunoscută și înțeleasă.
Sunt prevăzute cursuri despre: Viața lui Nicolae Tonitza – 5 octombrie, lector Doina Păuleanu, De ce arta? – 4 octombrie, lector Horia-Roman Patapievici, Arta ca terapie – 2 octombrie, lector Alin Comșa, Arta Supercontemporană – 3 octombrie lectori Alin Comșa/Ioana Ciocan
Art Safari a înregistrat 125.000 de vizitatori în primele cinci ediții, iar la această ediție sunt estimați 50.000 de vizitatori și 4.000 de copii sunt așteptați să ia parte la Art Safari Kids.