La audieri, mulți candidați au arătat că nu știu nici măcar detalii tehnice de bază, legate de activitatea ASF, pentru șefia căreia și-au depus dosarele. Dacă fosta conducere a reușit să creeze actualul haos de pe piața polițelor RCA, scumpite de trei ori în ultimii doi ani, previziunile sunt și mai sumbre, în privința viitoarei conduceri.
Social-democratul Alexandru Petrescu a obținut, pentru funcția de președinte al ASF, 27 de voturi pentru și 7 împotrivă. Viitorului președinte al ASF i se impută încasarea sumei de circa 53.000 de euro, din poziția de director general al Poștei Române, conform unui raport al Curții de Conturi din anul 2017, dar acesta a explicat că nu putea să-și acorde singur prime, fiind o decizie a Adunării Generale a Acționarilor (AGA). A avut un proces cu Curtea de Conturi, dar l-a câștigat.
Sorin Mititelu, împotriva căruia s-au exprimat reprezentanții confederației transportatorilor și service-urilor auto autorizate (COTAR), a fost votat de Parlament cu 26 de voturi pentru și 5 împotrivă. În calitatea sa de vicepreședinte al ASF, acesta se va ocupa de Sectorul Asigurări și Reasigurări, devenind responsabil pentru evoluția pieței polițelor RCA, pentru care COTAR anunță un nou faliment în 2024 și noi scumpiri care ar putea ajunge imposibil de suportat de către toți posesorii de autoturisme din România, nu doar pentru transportatorii autorizați.
„COTAR a atras atenția asupra problemelor candidatului Sorin Mititelu, care ar urma să se ocupe de acest sector, în calitate de viitor vicepreședinte al ASF, dacă va fi validat de Parlament. În mass-media au apărut mai multe informații legate de legătura acestuia cu dosarul penal deschis de DIICOT pentru evaziune fiscală focalizată pe tratamentul contabil și fiscal a unor operațiuni desfășurate de către BCR Asigurări în perioada 2013-2018, când CEO era același Sorin Mititelu - 2013-2017. De asemenea, au apărut informații în legătură cu firma pe care acesta a deținut-o, căreia ASF i-a retras autorizația, pentru că nu îndeplinea condițiile prevăzute de lege. Sunt informații legate și de condamnarea soției acestuia, în dosarul falimentului Bancorex, în primă instanță”, a explicat, pentru Jurnalul, Vasile Ștefănescu, președinte COTAR.
Vicepreședintele nu înțelege problemele RCA
Sorin Mititelu și-a prezentat CV-ul, spunând că din 1993 a activat în sistemul financiar-bancar și asigurări - cei 30 de ani din cariera sa profesională, 25 de ani au fost în banking și restul în asigurări. La audieri nu a știut să răspundă la o întrebare tehnică și a declarat că ASF ar putea influența valoarea polițelor de asigurare obligatorie a mașinii, dar nu a explicat cum s-ar putea face acest lucru: „Piața RCA este cea mai importantă, reprezintă 50% din piața asigurărilor, dar trebuie să plecăm de la lucruri clare și obiective. Prețul, prima, este rezultatul unor factori obiectivi. Este un preț care la rândul lui este determinat de o serie de factori determinați de piață. Putem să influențăm evoluția acestui preț, prin a asigura o corectă și bună competiție între participanți. De asemenea, prin bune practici și procese mai eficiente. Astfel este de așteptat să avem o evoluție în corelație cu evoluția generală a prețurilor, dar, în același timp, nu trebuie să avem o ineficiență în piața RCA-ului. Va fi necesară o analiză în detaliu, legat de modul de formare a prețurilor și ce factori a impactat rezultatul final în prețul stabilit de fiecare companie în parte. În măsura în care sunt elemente artificiale, vor trebui să fie contestate într-o formă sau alta. Cert este că prima la RCA trebuie să fie rezultatul obiectiv, pe de o parte al daunalității, al costurilor normale de distribuție, al costurilor normale de operare și al competiției”, a spun Sorin Mititelu, în cadrul audierii.
COTAR atrăgea atenția asupra altor probleme, legate de pericolul unor noi falimente și de reparațiile făcute, cu girul ASF, la unități neautorizate. „Pagubele le plătim noi, transportatorii rutieri, dar le plătesc și ceilalți aproximativ 8,5 milioane de români care au mașini. COTAR a atras atenția autorităților și în legătură cu ingineriile financiare care se fac în acest sector de activitate, cu complicitatea ASF: jumătate de miliard de euro s-a dus, în ultimii doi ani, la „fabrica de bani” susținută de ASF care a permis plățile pentru reparațiile mașinilor în regie proprie, la unități service neautorizate, mai spune Ștefănescu.
N-au știut să răspundă la întrebări tehnice
Dintre ceilalți candidați, Dan Armeanu a obținut 24 de voturi pentru și 2 împotrivă, Gabriel Avrămescu a primit 26 de voturi pentru, 8 împotrivă și o abţinere. Gabriel Avrămescu candidat pentru funcţia de prim-vicepreşedinte al ASF, a lucrat într-o instituţie bancară timp de un an și 7 ani la ANAF, iar din 2020 e deputat, dar nu a știut să răspundă la întrebarea deputatului Claudiu Năsui despre diferența între MCR (Cerinţa de capital minim) şi SCR (Cerinţa de capital de solvabilitate).
Birtalan Jozsef a fost votat cu 26 de voturi pentru, 7 împotrivă și o abţinere. Acesta a candidat pentru poziția de membru neexecutiv, a mai fost anterior membru neexecutiv ASF și a dat un răspuns care a stârnit râsul, în legătură cu valoarea polițelor RCA. Acesta a spus că scăderea tarifelor pentru polițele RCA se poate realiza pe termen mediu și lung odată cu scăderea numărului de accidente.
Gabriela Horga a avut 28 de voturi pentru și 8 împotrivă. Aura Socol a obținut 27 de voturi pentru, 5 împotrivă și abținere, iar Ovidiu Răzvan Wlassopol a obținut 26 de voturi pentru și 6 împotrivă.
Pentru performanța obținerii a 30 de voturi împotrivă, s-au remarcat candidații la funcția de vicepreședinte Sorin Florescu, Mancaș Cătălin și Mircea Oancea. Cătălin Mancaș, candidat pentru poziția de membru neexcutiv, a lucrat pentru două bănci, dar nu a știut care este diferența dintre modelele interne și formula standard Solvency 2.
Mircea Oancea a evitat să dea răspuns la o întrebare tehnică, arătând că nu cunoaște terminologia din domeniul pe care își dorea să-l conducă: „Nu am lucrat în domeniul asigurărilor, nu cunosc acest indicator, dar când am ceva de învățat, mă documentez”.
Călin Rangu a obținut doar 4 voturi pentru, 2 împotrivă și 23 abţineri, Rizoiu Andrei a avut 16 voturi pentru, 13 împotrivă și 6 abţineri, pentru Radu Toia au fost 21 de abţineri și 1 vot împotrivă, iar pentru Ioan-Gheorghe Ţarălungă, 26 de abtineri.
După audierea şi avizarea candidaţilor în comisiile de specialitate, ședința plenului reunit al celor două camere pentru numirea conducerii ASF a fost amânată pentru o dată ulterioară, dar audierile candidaților au avut loc.