Rusia este de vină pentru „fiecare civil ucis” în atacul cu arme chimice de săptămâna trecută, din Siria, a scris Secretarul britanic al Apărării, Sir Michael Fallon, într-un articol publicat în „Sunday Times”. Kremlinul este răspunzător „prin mandatare”, în calitate de „principal aliat” al regimului președintelui Bashar al-Assad.
Fallon susține că atacul de marțea trecută, asupra civililor din nord-vestul Siriei, a fost „sălbatic, imoral și ilegal”, iar răspunsul în forță al președintelui american, Donald Trump, a fost „o decizie care se impunea”. „Ultima crimă de război a fost comisă sub ochii rușilor (…) În ultimii ani, ei au avut numeroase oportunități de a acționa pârghiile de care dispun pentru a opri acest război civil”, a mai scris el. „Prin lansarea de rachete «Tomahawk» asupra aeroportului, avioanelor și echipamentelor militare despre care se presupune că ar fi fost implicate în atac, regimul sirian a primit un puternic semnal pentru a se gândi de două ori înainte de a mai utiliza armele chimice”, a precizat Secretarul britanic al Apărării. Fallon a adăugat că Assad trebuie să plece de la putere pentru a începe procesul de restabilire a păcii în regiune. „Cineva care utilizează bombe incendiare și chimice pentru a-și ucide conaționalii nu mai poate fi liderul Siriei”, a spus el. Comentariile lui Sir Michael Fallon au fost făcute la scurt timp după ce șeful diplomației britanice, Boris Johnson, și-a anulat vizita la Moscova, în cursul căreia urma să-l întâlnească pe omologul său rus, Serghei Lavrov. Ministerul rus de Externe a calificat imediat decizia lui Johnson de a nu vizita Rusia drept una „absurdă”. Refuzul lui Johnson de a mai merge la Moscova a fost criticat și de lideri ai opoziției de la Londra, care l-au acuzat pe șeful diplomației britanice că s-a grăbit să facă pe plac americanilor, în condițiile în care omologul său de la Washington, Rex Tillerson, nu și-a contramandat vizita în Rusia, programată pentru mâine. „Boris Johnson s-a dovedit un pudel al administrației de la Washington, având o agendă fixată de pe celălalt mal al oceanului”, a spus liderul liberal democrat, Tim Farron.
89 de persoane au fost ucise, între care 33 de copii și 18 femei, într-un presupus atac cu arme chimice declanșat, marțea trecută, de aviația siriană.