Jurnalul.ro Special Atacată informatic „în ultimele zile”, Primăria Sectorului 1 a cumpărat pachete software fără licitație

Atacată informatic „în ultimele zile”, Primăria Sectorului 1 a cumpărat pachete software fără licitație

de Ion Alexandru    |   

Primăria Sectorului 1, condusă de celebra Clotilde Armand, a publicat, ieri, pe SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice), un anunț din care rezultă că, numai până la finalul lunii în curs, va plăti peste 4.400 de euro, numai pe programe soft de editare grafică și pentru corespondența electronică.

 

Fără licitație, fără vreo procedură concurențială de selecție, motivând faptul că, la o procedură de selecție inițiată, cu același obiect, la finalul lunii mai, s-au depus contestații. Dar și pentru că primăria a fost, în ultimele zile, ținta unor… atacuri cibernetice. Nu ar fi pentru prima dată când Primăria Sectorului 1 procedează în această manieră, „rețeta” negocierii directe, „la urgență” fiind practicată și în cazul contractelor pentru salubrizare sau pentru pază.

Vorbim, astăzi, despre achiziția de către instituția condusă de Clotilde Armand a unui număr de 250 de pachete software pentru creare, editare, management al documentelor și corespondență electronică, pachete care să poată fi folosite până la data de 31 iulie, la sediul Primăriei Sectorului 1, din Bulevardul Banu Manta.

Conform anunțului de atribuire publicat, ieri, de autoritatea contractantă pe portalul SEAP, „atribuirea contractului s-a realizat prin negociere, fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare, în baza articolului 104, alineat 1, din Legea nr. 98/2006”. Acest articol indicat prevede faptul că „autoritatea contractantă are dreptul de a aplica procedura negocierii fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare pentru atribuirea contractelor de achiziții publice/ acordurilor-cadru de lucrări, de produse sau de servicii (…) ca o măsură strict necesară, atunci când perioadele de aplicare a procedurilor de licitație deschisă, licitație restrânsă sau negociere competitivă nu pot fi respectate, din motive de extremă urgență, determinate de evenimente imprevizibile și care nu se datorează sub nicio formă unei acțiuni sau inacțiuni a autorității contractante”.

Procedura concurențială, blocată de contestații la CNSC

Ei bine, această urgență este descrisă, la final, în anunțul citat. Aici, se precizează: „caracterul de urgență al procedurii de achiziție este dat de nevoia de asigurare a funcționării instituției (adică a Primăriei Sectorului 1 – n.red.), în contextul atacurilor informatice asupra Primăriei Sectorului 1 din ultimele zile”.

În același document, însă, se mai arată că „de asemenea, luând în considerare faptul că pentru procedura de achiziție simplificată lansată în SEAP la 25 mai 2022, având ca obiect pachete software, s-au depus două contestații la CNSC, se constată urgența contractării, pentru o perioadă de o lună, a acestor pachete, până la soluționarea contestațiilor”.

Zis și făcut. Pentru o lună, Primăria Sectorului 1 a pus la bătaie suma de 18.467,5 lei fără TVA. La negociere s-au înscris două oferte, fiind aleasă cea cu prețul cel mai scăzut. Adică, cea cu un preț cu… 17,5 lei mai scăzut decât valoarea estimată - 18.450 de lei fără TVA, ofertă depusă de SC Pras Consulting SRL București, companie al cărei asociat unic este un domn oe nume Paul Valentin Roman. Pe data de 4 iulie 2022, între Primăria Sectorului 1 și această companie a fost parafat contractul nr. J-AC 112/2022, în sumă finală de 21.955,5 lei cu TVA inclusă.

Teren la Tulcea, în anul pandemiei, tablouri, bijuterii și titluri de stat

Între timp, și edilul Sectorului 1, Clotilde Armand, de la USR, și-a completat declarația de avere pentru anul în curs. La capitolul „Terenuri”, în dreptul primăriței regăsim o singură proprietate – un teren intravilan în București, de 285 metri pătrați, cumpărat în anul 2014. În schimb, pe numele soțului, Sergiu Moroianu, regăsim mai multe astfel de proprietăți, inclusiv una cumpărată în anul pandemiei – 2020. Este vorba despre un teren intravilan la Sfântu Gheorghe, județul Tulcea, cu suprafața de 500 de metri pătrați. Celelalte proprietăți sunt: teren intravilan în Capitală, din 2000, de 246 metri pătrați; teren agricol în Dolj, din 2014, de 48,12 hectare; teren intravilan în București, din 2018, de 42,75 metri pătrați; încă 2,60 hectare de teren agricol, din 2019, în Dolj; un teren intravilan în Dolj, din 2015, de 5.200 metri pătrați, două terenuri forestiere în Dolj (de 2,65 hectare, restectiv 0,25 hectare), alte două terenuri agricol în Dolj, de 2,88 hectare și de 21,42 hectare, și un teren intravilan la Bascov, județul Argeș, de 2.447 metri pătrați.

Clotilde Armand și Sergiu Moroianu au patru case, dintre care două case de locuit și două apartamente, în Capitală. Armand deține două mașini – un Nissan Pathfinder și un BMW, are tablouri de 15.000 de euro și bijuterii de 3.000 de euro. De asemenea, deține titluri de stat în sumă de 205.000 de euro și 400.000 de lei.

În ultimul an fiscal, primarul Sectorului 1 a încasat o indemnizație de 131.412 lei, dar menționează și o sumă de 27.284 de euro, în calitate de deputat european, în timp ce soțul a realizat venituri salariale de 141.762 de lei de la Institutul de Matematică al Academiei Române. Din chirii, Sergiu Moroianu a încasat 39.633 de euro și 24.500 de lei.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri