Este cel mai tare analgezic opioid existent pe piață, fiind de circa 100 de ori mai puternic decât morfina și de 50 de ori mai puternic decât heroina. A fost aprobat de autoritățile de reglementare ca anastezic și pentru tratarea durerilor cronice. Se eliberează doar pe bază de rețetă însă se vinde și pe piața neagră.
Face parte din categoria medicamentelor generice și este comercializat sub formă de soluție injectabilă ori de plasturi transdermici. Se află pe lista OMS pentru tratarea persoanelor bolnave de cancer în fază terminală.
Dependența de fentanil a crescut în ultimii 20 de ani în SUA, alături de oxicodonă, rata mortalității fiind tot mai mare de la an la an. Doar în 2022, au murit în Statele Unite circa 110.000 de oameni ca urmare a consumului de droguri, dintre care 75% din cauza fentanilului și oxicodonei. Autoritățile americane numesc epidemie dependența de opioide din ultimii ani și au înființat un Grup comun de luptă împotriva drogurilor sintetice la nivel mondial, la care participă și România.
Un rol important în răspândirea opioidelor îl au industria farmaceutică și medicii care îl prescriu în exces.
Întrucât fentanilul este mult mai puternic decât heroina, există, de asemenea, un risc extrem de crescut de supradozaj și deces, potrivit Medical News Today.
”Pericol de moarte și în România”
Astfel că dr. Tudor Ciuhodaru transmite un avertisment privind consumul de fentanil.
”Pericol de moarte și în România. O singură doză (doar 1-2 miligrame) poate fi fatală. Creează dependență și are un risc major de supradoză. Acum a ajuns și în Europa. Ce trebuie să știți pentru a vă proteja copii.
Fentanilul este drogul care a devenit disponibil (și) în România. Un pericol exploziv, ignorat de autorități. Problema drogurilor nu mai e doar o problemă de sănătate publică, ci o problemă de siguranță publică.
Vreau toleranță zero pentru cei care ne ucid copiii și am propus (în Parlamentul European, ca prim-vicepreședinte al Comisiei de Sănătate) un nou demers legislativ privind implementarea unui Plan European de luptă antidrog ce prevede 3 măsuri clare - pedepse severe (producția și traficul de droguri să fie incluse la infracțiuni extrem de grave ”euroinfracțiuni” conform articolului 83 din tratatul de funcționare al UE) + educație pentru sănătate în toate școlile pentru a beneficia gratuit de prevenție, cunoașterea riscurilor, simptomelor, cunoașterea posibilităților de tratament, + suport pentru dependenți”, spune dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar medicină de urgență.
SOS Europa
”A. Motivațiile acestui demers sunt clare:
1. Fabricarea ilicită în laborator și prețul redus (comparativ cu alte droguri) au dus la o veritabilă epidemie de supradoză și decese în Statele Unite ale Americii.
2. Doar un singur kilogram de drog are potențialul de a ucide jumătate de milion de oameni conform Agenției americane pentru controlul drogurilor.
3. La fiecare 5 minute un american moare din cauza drogurilor de sinteză.
4. Acum a ajuns și în Europa dar
5. Fentanilul și alte droguri sintetice nu reprezintă încă cea mai mare preocupare (conform comisarului european Johansson).
6. Europa are capacitatea de laborator de a produce droguri sintetice, ceea ce ar putea declanșa rapid o criză (spre deosebire de Statele Unite unde sunt importate din Mexic) iar creșterea cererii de opiode de sinteză este previzibilă în contextul reducerii drastice a ofertei de heroină determinată de interzicerea cultivării macului de către talibanii din Afganistan.
7. 434 de laboratoare de producție ilicită de droguri de sinteză au fost distruse doar într-un singur an în UE”, mai notează dr. Tudor Ciuhodaru.
B. Ce trebuie să știți/ să (nu faceți)
”1. Fentanilul este un opioid sintetic similar cu morfina dar de 100 de ori mai puternic (!!! 50 de ori mai puternic ca heroina).
2. Creează dependență (căutare și consum compulsiv) și are un risc major de supradoză.
3. Este un medicament eliberat pe bază de rețetă specială (pe lista medicamentelor esențiale la OMS).
4. Fentanilul fabricat în laboratoare ilicite și utilizat ilegal cel mai adesea asociat cu supradozele recente.
5. Este vândut ilegal sub formă de pulbere, aruncat pe hârtie absorbantă, pus în picături pentru ochi și spray-uri nazale sau transformat în pastile care arată ca alte opioide prescrise.
6. O singură doză poate fi fatală.
7. Câteva miligrame pot fi letale.
8. Riscul crește în cazul fentanilului fabricat ilicit (inclusiv prin faptul că unii traficanți produc ”fentanil” mai ieftin dar cu ”high” prelungit prin amestecul cu alte droguri cocaină, heroină, meteamfetamină, MDMA) - sau de asocierea altor medicamente sau alcool.
9. Supradoza duce la depresie respiratorie (respirație rară, superficială, stop respirator), somnolență, confuzie, comă și moarte.
10. Există antidot - Naloxona - sub formă injectabilă și spray-uri nazale. Medicamentul poate inversa rapid efectele supradozei iar uneori pot fi necesare mai multe administrări.
Cazurile de dependență-sevraj pot beneficia și de tratament medicamentos (Naltrexonă, Buprenorfină sau non-opioidul lofexidină)”, mai arată dr. Tudor Ciuhodaru.
C. Cum vă protejați copiii?
”Până când legea Ciuhodaru ce prevede predarea educației pentru sănătate în toate școlile din România va fi și adoptată există 5 reguli simple prevenție, recunoașterea supradozei și noțiuni de prim ajutor:
1. Utilizați doar medicamente prescrise de medic și cumpărate doar din farmaciile autorizate (! Atenție la comerțul on line). Fentanilul este considerat în România drog de mare risc și de aceea medicamentele se eliberează doar cu prescripție medicală specială (stupefiante și psihotrope).
2. Medicamentele prescrise pe rețetele de stupefiante sunt doar pentru dumneavoastră și trebuie depozitate într-un loc la care doar dumneavoastră să aveți acces.
3. Educația e cea mai bună formă de prevenție. Explicați celor dragi riscurile medicale și legale ale consumului de fentanil comercializat ilicit sau oferit de anturaj.
4. Învățați să recunoașteți simptomele unei supradoze.
5. Noțiunile de prim ajutor sunt esențiale - ABC-ul resuscitării (suport vital de bază) și administrarea de antidot.
Și dacă vă întrebați dacă se poate ceva și mai rău decât fentanilul? Tranq (o combinație între fentanil și un anestezic de uz veterinar) e cel care te transformă în zombie. Pe măsură ce pandemia s-a instalat, drogul zombie a luat cu asalt Philadelphia (peste 25% din dozele de fentanil au fost identificate ca adulterate cu xilazină).
Este autodistrugere la maxim. În mai, primul deces legat de drog a fost anunțat în Marea Britanie …Așa că e nevoie de măsuri ferme și urgente. Le-am propus deja și în România și la nivel european. Sper ca toți europarlamentarii să susțină acest demers. E nevoie doar ca și Comisia Europeană să demareze de urgență susținerea unui astfel de demers”, explică dr. Tudor Ciuhodaru.