Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Avantaje ale utilizării matritelor din oțel Stainless Europe

Avantaje ale utilizării matritelor din oțel Stainless Europe

Oțelul rezistent la acizi este un tip de oțel inoxidabil. Rezistența la coroziune este obținută prin stabilizarea austenitei cu concentrații ridicate de crom și nichel și alți aditivi de aliere care pot fi mangan, titan, molibden și cupru. Racordurile rezistente la acizi sunt utilizate pe scară largă în industria de prelucrare, în uzinele farmaceutice, în stațiile de tratare, în piscine și în multe altele. De ce este atât de popular în industrie?

Ce este un fiting rezistent la acizi?

Oțelul inoxidabil tradițional este utilizat pe scară largă în construcții și arhitectură. Totul datorită proprietăților anticorozive ale acestui material. Oțelurile inoxidabile sunt definite ca fiind aliaje de fier care conțin un minim de 11% crom. Ca urmare a reacției chimice dintre crom și oxigenul conținut în aer sau în apă, pe suprafețele de oțel se formează un strat pasiv de oxid de crom care protejează oțelul de oxidare. În cazul oțelurilor rezistente la acizi, conținutul de crom este chiar mai mare. De asemenea, în aliaj se adaugă adesea și alți aditivi, cum ar fi titanul sau manganul. Oțelul rezistent la acizi este utilizat pentru producția de țevi laminate fără sudură din care, în urma unor etape ulterioare de îndoire și laminare, se creează fitinguri rezistente la acizi, cum ar fi coturi, teuri și reductoare. Fiecare dintre aceste produse poate fi fabricat în mai multe variante, în funcție de cerințele utilizatorului: coturi scurte, coturi lungi, raze diferite (1D, 1,5D), 90*, 45*, 180*, teuri cu alezaje egale sau reductoare etc.

Cele mai frecvente aplicații pentru fitingurile rezistente la acizi

Oțelul rezistent la acizi este utilizat în mod obișnuit în medii agresive. Racordurile și țevile rezistente la acizi sunt utilizate în industria chimică și energetică, printre altele. Acestea sunt folosite pentru a construi diverse tipuri de conducte, precum și coșuri de fum industriale. De asemenea, inginerii și proiectanții folosesc adesea aliaje de oțel rezistente la acizi în industria construcțiilor navale, unde utilizarea lor asigură nu numai continuitatea producției, ci și siguranța oamenilor și a mediului. Principalii producători de oțel implicați în producția de coturi, flanșe, supape, reductoare și alte componente din oțel inoxidabil trebuie să îndeplinească cerințele stricte necesare pentru ca produsele lor să fie aprobate ca parte integrantă a instalației. Acestea includ conformitatea cu directiva europeană PED privind presiunea, certificarea procesului de fabricație de către organisme precum TUV, DNV, Lloyd și multe altele, în funcție de locul în care funcționează instalația.

Oțel rezistent la acizi - care sunt proprietățile sale?

Oțelurile rezistente la acizi sunt cunoscute în mod obișnuit și sub denumirea de oțeluri acide. În timpul procesului de producție, acestea dobândesc rezistență la substanțe agresive. Oțelurile rezistente la acizi au o rezistență sporită la rugină în contact cu acizi precum acidul sulfuric, fosforic sau acetic. De asemenea, rezistă bine la sarea de mare, dar, la fel ca alte tipuri de oțel, sunt lipsiți de apărare împotriva acidului clorhidric. Oțelul rezistent la acizi, ca și oțelul inoxidabil, face față bine la condițiile climatice schimbătoare, dar trebuie reținut că această rezistență depinde de locație (aerul marin, smogul, ploile acide).

Oțelul rezistent la acizi este utilizat cu succes în producția de alimente și îngrășăminte agricole. De asemenea, este utilizat pe scară largă în industria alcoolului.

Fiind un material netoxic, care nu reacționează chimic cu alte substanțe, este relativ ușor de curățat și este extrem de durabil. Standardele restrictive HACCP impun chiar și utilizarea componentelor din oțel inoxidabil în contact cu alimentele. Cu toate acestea, nu uitați că, pentru a păstra componentele din oțel în cea mai bună stare posibilă, trebuie să le păstrăm curate. Acest lucru va permite ca stratul pasiv de oxid de crom să se refacă în mod continuu, fără a fi nevoie de o pasivizare profesională.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri