Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Avertisment OMS. Variola maimuței a fost declarată urgență sanitară globală

Avertisment OMS. Variola maimuței a fost declarată urgență sanitară globală

OMS a declarat variola maimuței ca fiind urgență de sănătate publică de interes internațional, cel mai puternic apel la acțiune, relatează The Guardian.

Decizia a fost anunțată la Geneva de directorul general OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, la două zile după ce un comitet de urgenţă al OMS format din experţi s-au reunit pentru a discuta despre acest virus. Comitetul a hotărât să nu declare stare de urgență la sesiunea sa din iunie 2022, când erau raportate doar 3.000 de cazuri în lume. Nici acum nu s-a ajuns la un consens total dar șeful OMS a luat hotărârea în această chestiune, pe baza creșterii rapide a cazurilor. 

Este pentru a șaptea oară când OMS face o astfel de declarație după anul 2009, cea mai recentă fiind pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, care a primit aceeași etichetă din partea OMS în 2020.

Variola maimuței este o infecție virală întâlnită de obicei la animalele din Africa Centrală și de Vest, deși poate provoca focare și la oameni. Cu toate că ocazional sunt identificate cazuri în țări în care virusul nu este endemic, ultimul focar este fără precedent.

Țările din Europa sunt cele mai afectate, dar au fost raportate cazuri și în SUA, Canada, Australia, Nigeria, Israel, Brazilia și Mexic. Circa 16.000 de cazuri au fost înregistrate în 75 de țări.

Până în prezent, în România au fost diagnosticați 20 de pacienți cu variola maimuței .

 



 

Subiecte în articol: oms Variola maimuței
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri