La începutul acestei luni, Comisia Europeană a transmis României mai multe solicitări pentru punerea în acord a legislaţiei interne cu cea comunitară. În cazul în care nu ne vom conforma în termenul solicitat, riscăm să ajunge în faţa Curţii de Justiție a Uniunii Europene (CJUE).
Comisia Europeană a solicitat ţării noastre ca în termen de trei luni să îmbunătățească aplicarea Directivei privind emisiile instalațiilor industriale. Trei instalații de la două termocentrale pe cărbune, Mintia și Govora II, funcționează fără a respecta limitele de emisii admise de directivă pentru dioxidul de sulf, oxidul de azot și pulberi de praf, ele neavând autorizații integrate de mediu. Comisia Europeană a lansat pentru al patrulea an la rând procedura de infringement împotriva României, de data aceasta sub forma unui aviz motivat pentru că permite instalațiilor industriale să funcționeze fără permisele necesare.
Gestionarea deșeurilor radioactive, în aer
Comisia Europeană a remis avize motivate Bulgariei, Danemarcei, Greciei, Lituaniei, Poloniei și României pentru faptul că aceste țări nu au adoptat un program național de gestionare a deșeurilor radioactive care să respecte Directiva privind combustibilul uzat și deșeurile radioactive (Directiva 2011/70/Euratom). România a primit şi un aviz motivat pentru că nu a transpus corect anumite cerințe ale directivei. Statele UE aveau obligația de a transpune directiva până la 23 august 2013 și de a notifica pentru prima dată programele lor naționale Comisiei până la 23 august 2015. Acum, statele vizate au la dispoziție 3 luni pentru a lua măsuri. În caz contrar, Comisia poate decide să sesizeze CJUE.
Încălcăm Directiva privind habitatele
Comisia Europeană a solicitat României să combată exploatarea forestieră ilegală şi să ia măsurile necesare pentru a-şi proteja şi gestiona reţelele de arii protejate Natura 2000. La acest ultim punct, Comisia a trimis ţării noastre o scrisoare de punere în întârziere, acordându-i 3 luni pentru a remedia situaţia. Conform Directivei europene privind habitatele, statele membre au obligaţia de a propune situri de importanţă comunitară (SIC) şi de a stabili, în termen de 6 ani, obiective şi măsuri de conservare pentru a menţine sau a readuce speciile şi habitatele la un stadiu corespunzător de conservare. Odată ce această cerinţă e îndeplinită, respectivele SIC urmează a fi desemnate drept arii speciale de conservare (ASC). România nu a indicat nici până în prezent acele ASC-uri (termenul a expirat în 2018) și nu a stabilit obiectivele și măsurile de conservare detaliate, specifice fiecărui sit. (L. Budin)