“Stoarcerea unui banal coş, de exemplu, care însă nu e coş, ci un carcinom bazocelular la debut grăbeşte dezvoltarea leziunii canceroase. Ruperea permanentă a unor cojiţe de pe buza care acoperă o leziune precanceroasă grăbeşte evoluţia spre un cancer de buză, la fel cum şi aplicarea a tot felul de leacuri ca rostopască, propolis, frunze de tot felul pe o aşa-zisă aluniţă poate traumatiza de fapt un melanom malign şi sa-i grăbească dezvoltare”, a precizat Mihaela Leventer, care diagnostichează frecvent cancere de piele.
Potrivit medicului, tentaţia de a administra un tratament fără sfatul unui medic este mare în cazul problemelor pielii.
"Din păcate, la fel de mari sunt şi riscurile, pentru că există câteva greşeli care pot fi fatale. Motivul? Există doar cinci tipuri de leziuni pentru mai mult de 3.000 de diagnostice de boli de piele, aşa că numai ochiul unui specialist dermatolog poate face diferenţa între un coş, o aluniţă inofensivă sau un cancer de piele. Deşi pare desprins dintr-un trecut îndepărtat, există încă obiceiul legării cu aţă sau cu un fir de păr a aluniţelor şi smulgerea lor. La fel cum există obiceiul de a comanda de pe internet diverse leacuri fanteziste, care nu fac decât să expună românii unor pericole majore", a adăugat medicul.
Medicii dermatologi recomandă atenţie în momentul folosirii lamei de ras, a hainelor care traumatizează leziunile de pe piele şi a periei de păr pe zonele cu aluniţe periculoase.
Cancerul de piele este perfect vindecabil dacă pacienţii nu pierd timp preţios încercând leacuri naturiste sau manevre riscante pentru piele, mai spune Mihaela Leventer, adăugând că vizita la dermatolog la orice semn suspect apărut pe piele poate însemna ani buni adăugaţi vieţii.
Sursa News.ro