Jurnalul.ro Ştiri Educatie BAC 2019. Generaţia elevilor nepregătiţi pentru viaţă

BAC 2019. Generaţia elevilor nepregătiţi pentru viaţă

de Theodora Şutiu    |   

Doar 67,2% dintre elevii care au susţinut examenul de Bacalaureat în 2019 au reuşit să obţină medii de trecere, înainte de soluţionarea contestaţiilor. Rata de promovabilitate este cea mai mică din ultimii cinci ani. Ecaterina Andronescu propune măsuri mai severe pe viitor, cum ar fi introducerea orelor remediale din clasa a IX-a şi planurile personalizate de predare. În acelaşi timp, Iulian Cristache, preşedintele Federaţiei Părinţilor, spune că procentele sunt mai puţin importante decât bagajul de cunoştinţe dobândit de fiecare copil, la finalul clasei a XII-a.

Imediat după afişarea rezultatelor, Ministerul Educaţiei a anunţat ce măsuri intenţionează să ia pentru ca procentul de promovabilitate să crească: „Eu cred că pregătirea orelor remediale, de care tot am vorbit, ar trebui să ţină de la începutul până la finalul liceului. Numai aşa se poate evita situaţia în care unii elevi nu ajung să promoveze examenul de Bacalaureat. În afară de aceste ore, ar trebui să facem un plan de pregătire personalizată pentru fiecare elev, cu sarcini precise și verificate periodic de profesor ”, a declarat Ecaterina Andronescu pentru Hotnews, imediat după ce rezultatele la Bac au fost făcute publice.

Părinţii cer schimbarea programei

Contactat de Jurnalul, Iulian Cristache, preşedintele Federaţiei Părinţilor, a declarat că cifrele sunt mai puţin importante decât cunoştintele pe care un copil le dobândeşte atunci când termină liceul: „ Rezultatele de anul acesta sunt reale, nu foarte diferite de cele din anii trecuţi, excepţie făcând doar 2011, atunci când s-au introdus camerele de luat vederi în sălile de examen. Importante sunt, de fapt, cunoştinţele dobândite de elevi în timpul şcolii. În şcoală se pune accent pe partea teoretică şi nu se face nimic pe partea practică. Un copil care alege să intre în câmpul muncii imediat după terminarea clasei a XII-a, fără să urmeze cursurile unei facultăţi, nu se va adapta la realitate şi va resimţi aceste lipsuri. Va realiza că nu este pregătit pentru viaţă. Din păcate, dacă este să luăm exemplele copiilor din aşa zisele licee de elită, meritul pentru performanţele lor nu îl au neapărat profesorii care le-am predat la clasă, ci părinţii care au investit timp şi bani pentru ca aceşti copii să facă performanţă. Sistemul de educaţie are nevoie de o programă care să îi pregătească pentru viaţa de după şcoală, mai ales pe cei care termină profesionala”, spune Cristache.

Puţine note de 10

Din cei 129.166 de candidați care s-au prezentat la examenul de Bacalaureat, doar 117 au reuşit să obţină medii de zece. Cristina Călescu, o elevă navetistă din Gorj, care a reuşit să obţină note maxime la BAC a mărturisit că nu va pleca din ţară şi îşi doreşte să devină învăţătoare: „ Dorinţa mea este să rămân în Gorj, să devin învăţătoare, deşi posturile sunt puţine. Nu m-am gândit să plec în străinătate, aici mă simt eu bine, aici sunt eu. Locuiesc la ţară. Am făcut naveta în cei patru ani. Stau în satul Vârtopu, comuna Ciuperceni, dimineaţă m-am trezit la ora 06.00”, a declarat tânăra.

În acelaşi timp, o altă elevă este convinsă că locul ei nu mai este în sistemul de educaţie românesc şi vrea să plece în Australia: „Am vrut să fiu sigură că ştiu şi am mers cu încredere la Bacalaureat. Mai departe doresc să studiez management sau comunicare în străinătate, la universităţi din Australia, din Perth sau Sydney. Eu percep Australia ca fiind un continent şi o ţară unică, diferită, şi m-am gândit că pot să trăiesc acolo o experienţă. Plus că este vreme bună, deci numai avantaje voi avea”, a mărturisit ea.

 

Procente ridicate de promovare s-au înregistrat în: Sectorul 4 al Capitalei (80,94%), judeţele Cluj (80,71%), Iași (76,34%), Bacău (75,96%), Sibiu (74,54%), Brăila (73,40%), Galați (73,01%), Municipiul București (72,84%), respectiv județele Buzău (72,84%) și Brașov (72,74%).

 

Judeţele cu cei mai mulţi elevi care nu au luat Bacalaureatul sunt: Ilfov - 38,44%, Giurgiu - 47,33%, Harghita - 50,33% şi Călărași - 54,47%

 

„Rezultatele acestea reprezintă și consecința intrării elevilor la liceu cu note de 2, de 3 și de 4. Aici ajungem din păcate. Ei nu mai pot recupera decalajele și rezultatele se văd în nepromovarea de la examenul de bacalaureat”

Ecaterina Andronescu

 

Rezulatele finale vor fi făcute publice sâmbătă, 13 iulie.

 

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri