Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Băncile din UE vor fi obligate să efectueze plăți instant în euro

Băncile din UE vor fi obligate să efectueze plăți instant în euro

Executivul comunitar propune ca toți cetățenii și companiile din UE să poată face plăți instant în euro, în mod sigur, accesibil și fără probleme.

Acest lucru înseamnă trasferarea de bani în orice moment în interval de 10 secunde. În prezent acestea sunt posibile doar în timpul programului de lucru și ajung la destinatar a doua zi lucrătoare, ceea ce poate înseamna și 3 zile calendaristice. 

Plățile instant cresc viteza de procesare, plata facturilor, primirea transferurilor urgente, îmbunătățesc fluxurile de numerare și economisesc astfel costurile. 

"Trecerea de la transferurile realizate "a doua zi" la transferurile în "zece secunde" este o adevărată revoluţie, comparabilă cu trecerea de la corespondenţa poştală la e-mail. Cu toate acestea, în prezent, aproape nouă din zece transferuri-credit în euro sunt încă procesate ca transferuri "lente" tradiţionale. Tehnologia care permite efectuarea plăţilor instant există din 2017, aşa că nimic nu justifică faptul că mulţi cetăţeni şi multe întreprinderi din UE nu pot trimite şi primi bani imediat. Facilitatea de a trimite şi a primi bani în câteva secunde este cu atât mai importantă în această perioadă în care facturile gospodăriilor şi IMM-urilor cresc şi fiecare cent contează. Această iniţiativă va aduce beneficii directe cetăţenilor şi întreprinderilor din UE", spune comisarul pentru servicii financiare, stabilitate financiară şi uniunea pieţelor de capital, Mairead McGuinness.

Acest sistem eliberează banii blocați în timpul procesării, care pot fi folosiți pentru consum ori investiții. Circa 200 de miliarde de euro sunt blocați zilnic din cauza duratei de procesare. La începutul acestui an, doar 11% din transferurile-credit în euro erau instant. 

Propunerea  Conisiei Euripene modifică Regulamentul din 2012 privind zona unică de plăţi în euro (SEPA) și cuprinde patru cerinţe privind plăţile instant în euro:

- garantarea disponibilităţii universale a plăţilor instant în euro, prestatorii de servicii de plată din UE care oferă transferuri-credit în euro fiind obligați să ofere şi versiunea instant într-o anumită perioadă de timp;

- garantarea unor comisioane accesibile pentru plăţile instant în euro, prestatorii de servicii având obligaţia de a nu percepe un comision mai mare decât cel pentru transferurile-credit tradiţionale în euro;

- creșterea încrederii în plăţile instant, prestatorii trebuind să verifice concordanţa dintre contul bancar (IBAN) şi numele beneficiarului pentru a avertiza plătitorul cu privire la o posibilă eroare sau fraudă înainte de efectuarea plăţii;

- eliminarea obstacolelor la procesare plăţilor instant în euro, menţinându-se verificarea persoanelor nesancționați în UE, printr-o procedură de verificare a clienților zilnic, și nu pe fiecare tranzacție. â

 

Subiecte în articol: bănci ue euro plati instant
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri