Jurnalul.ro Ştiri Observator Câți bani îți trebuie ca să fii fericit? Un expert te învață cum să definești "suficient"

Câți bani îți trebuie ca să fii fericit? Un expert te învață cum să definești "suficient"

de Redacția Jurnalul    |   

Cercetările vechi sugerau că 75.000 de dolari pe an ar fi suficienți pentru fericire. Totuși, experții de acum spun că nu există o cifră magică universală.

În căutarea răspunsului - și anume, unde se intersectează cu adevărat venitul și fericirea, dacă se intersectează - Lifehacker a consultat-o pe Lindsay Bryan-Podvin, terapeut financiar, conform New York Post.

Lindsay Bryan-Podvin ne sfătuiește să nu ne definim valoarea prin contul bancar. În loc să căutăm o sumă ideală, ar trebui să ne concentrăm pe a defini "suficient" pentru noi înșine.

"Pentru mulți dintre noi, contul nostru bancar sau valoarea netă este o simbolizare vizuală a modului în care ne măsurăm valoarea de sine. Adesea o echivalăm cu cifrele din conturile noastre bancare, cu soldul fondurilor noastre de pensii sau cu valoarea activelor noastre", afirmă terapeutul.

Bryan-Podvin susține că, de foarte multe ori, clienții ei cred că banii îi împiedică să avanseze în planurile de îmbunătățire personală, considerând că următoarea mărire de salariu este cheia pentru o sănătate personală mai bună sau pentru o viață socială mai bună. Și, deși acest lucru nu este adevărat, Bryan-Podvin spune că le înțelege gândirea.

Iar în zilele noastre, pentru ca cei mai mulți dintre noi să se poată bucura, trebuie să câștige mult mai mult de 75.000 de dolari pe an, ajustați sau nu în funcție de inflație. Și astfel, decât să căutați la experți o nouă cifră arbitrară, îndeamnă Bryan-Podvin, definiți cuvântul "suficient" pentru voi înșivă. Începeți, spune ea, prin a vă despărți complet valoarea de sine de finanțe.

Pentru a face acest lucru, mantre precum "Sunt mai mult decât ceea ce am sau dețin" sau "Valoarea mea netă nu mă definește ca persoană" ar putea fi de ajutor.

Luați în considerare bunăstarea dvs. în alte domenii, în afară de finanțe, care ar putea să vă rețină. Apoi, uitați-vă la ceea ce vă doriți, dar nu aveți în acest moment - concentrați-vă pe lucruri modeste, cum ar fi ieșirile în oraș cu o persoană iubită sau activitățile de vară pentru copii, experiențe care ar contribui la sentimentul general de bunăstare.

Apoi, adunați costurile și puneți-le alături de cheltuielile actuale. Pe ce cheltuiți bani acum și pe care ați putea să le reduceți?

Exagerezi cu bunurile materiale sau cu simbolurile de statut, cum ar fi mașinile și renovările scumpe ale casei? Vă consumați în căutarea sensului?

Se pare că, potrivit expertului, s-ar putea să câștigi deja suficient pentru a fi fericit sau cel puțin mulțumit. S-ar putea doar să cheltuiești banii în locurile greșite.

(sursa: Mediafax)

 

Subiecte în articol: bani fericire
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri