"Ratele dobânzilor pentru principalele operaţiuni de refinanţare, pentru instrumentul marginal de creditare şi pentru depozite rămân neschimbate la nivelurile de 0,00%, 0,25% şi -0,50%. Orice ajustări ale principalelor dobânzi BCE vor avea loc la ceva timp după oprirea achiziţiilor nete efectuate de Consiliul guvernatorilor în cadrul programului achiziţiilor de active (APP) şi vor fi graduale", anunţă Banca Centrală Europeană, potrivit unui comunicat postat pe site-ul propriu şi vizualizat de MEDIAFAX.
Programul achiziţiilor de active (APP) urmează să se încheie în trimestrul al treilea din 2022.
Preşedintele BCE, Christine Lagarde, a avertizat că războiul din Ucraina şi sancţiunile impuse Rusiei afectează ritmul relansării economice post-pandemie în zona euro şi stimulează continuarea creşterii inflaţiei.
"Riscurile de reducere a creşterii economice s-au amplificat substanţial ca rezultat al războiului din Ucraina. Deşi riscurile asociate pandemiei s-au redus, războiul probabil va avea un efect mai puternic asupra situaţiei economice şi ar putea afecta suplimentar reţelele de aprovizionare. Persistenţa costurilor mari la energie, cumulate cu pierderea încrederii pot trage în jos cererea şi pot limita consumul şi investiţiile. Perspectivele privind riscurile creşterii inflaţiei s-au amplificat, mai ales pe termen scurt", a afirmat Christine Lagarde.
"Războiul din Ucraina afectează sever economia zonei euro şi a amplificat semnificativ incertitudinea. Impactul războiului asupra economiei va depinde de modul în care evoluează conflictul, de efectele actualelor sancţiuni şi de posibilele măsuri suplimentare. Inflaţia a crescut semnificativ şi va rămâne ridicată în următoarele luni, în principal din cauza creşterii accentuate a costurilor la energie. Suntem foarte atenţi la actualele incertitudini şi urmărim datele referitoare la implicaţiile asupra perspectivelor inflaţiei pe termen mediu. Calibrarea politicilor noastre rămâne dependentă de evoluţia datelor şi va reflecta evaluările asupra perspectivelor. Suntem pregătiţi să ajustăm toate instrumentele de care dispunem, inclusiv prin consolidarea flexibilităţii dacă este necesar, pentru a asigura că inflaţia se stabilizează la ţinta de 2% pe termen mediu", a subliniat Christine Lagarde.
Preşedintele BCE a notat că inflaţia în zona euro a atins nivelul de 7,5% în martie, în creştere de la 5,9% în februarie.
Şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) a avertizat, joi, că războiul din Ucraina şi sancţiunile masive impuse Rusiei au agravat inflaţia şi perturbă perspectivele de relansare economică post-pandemie. "Prezentând lucrurile în mod simplu, ne confruntăm cu o criză care se suprapune altei crize. Impactul războiului din Ucraina va contribui la degradarea previziunilor de creştere economică în 143 de ţări, reprezentând 86% din valoarea PIB-ului mondial, anul acesta", a declarat Kristalina Georgieva, directorul Fondului Monetar Internaţional, potrivit cotidianului Le Monde.
(sursa: Mediafax)