x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Construcţii şi Proprietăţi Schimbări uriașe la autorizațiile de construcție a caselor: Ce acte ar putea fi eliminate 

Schimbări uriașe la autorizațiile de construcție a caselor: Ce acte ar putea fi eliminate 

de Redacția Jurnalul    |    15 Ian 2025   •   15:00
Schimbări uriașe la autorizațiile de construcție a caselor: Ce acte ar putea fi eliminate 

Procedura de adoptare a Codului urbanismului este în plină desfășurare, având scopul de a simplifica procesul de avizare și obținere a autorizațiilor de construire, spune ministrul Dezvoltării, Cseke Attila.

Printre măsurile propuse sunt eliminarea avizării „în cascadă”, crearea unei platforme digitale și reglementări mai flexibile pentru construcțiile mici, potrivit Agerpres. 

„Noi suntem în procedura de adoptare a Codului urbanismului. Noi, prin acest Cod al urbanismului, propunem niște mecanisme prin care planurile urbanistice generale ale localităților, care astăzi ... de la 4, 5, până la 7, 8 ani până obții toate avizele pentru că trebuie să obțin toate avizele de la toate ministerele de resort, vom elimina această avizare în cascadă, în care te duci separat după fiecare aviz, te duci la următorul și la al cincilea îți expiră primul aviz, pentru că se întâmplă, din păcate, acest lucru.

Va fi o avizare unică, deodată, la toate ministerele, să reducem timpul de avizare. De asemenea, pe partea de certificat de urbanism, pe partea de autorizații de construire, toate acestea sunt prevăzute ca și pentru platforma digitală pe care vrem să o facem, doar ne trebuie Codul urbanismului ca să avem temei ilegal', a declarat ministrul.

Acesta a precizat și categoriile de construcții care nu ar mai necesita autorizații de construire, fiind vorba inclusiv despre anumite tipuri de case.

„Am vorbit (cu primarii  despre categorii de construcții, unele dintre ele care n-ar mai necesita autorizare de construire, pe baza unui simplu amplasament. Să vă dau un exemplu, o stație de încărcare electrică a mașinilor. Astăzi, practic, trebuie să-l autorizez pentru că îl pui pe domeniul public, dar știm despre ce este vorba în practică și atunci trebuie să simplificăm procedurile, nu să le încurcăm.

Alte tipuri de construcții care vor putea fi construite pe baza unei notificări la primărie - terase, garaje, bucătării de vară, chiar și case de o dimensiune mai mică în mediul rural, pe baza unui proiect întocmit de un specialist, adică de un proiectant sau de un arhitect, nu vorbim despre după cum vrea cetățeanul, dar dacă ai un proiect de acest fel, cu semnătura specialistului și așa mai departe, notifici primăria, primăria se uită în planul urbanistic zonal și de detaliu și vede că se încadrează, adică acolo se pot construi case și îmi doresc să construiesc case acolo, atunci îi dau liber și nu mai fac această procedură de certificat de urbanism și autorizație de construire, care ține luni întregi și intră într-o birocrație inevitabilă", a explicat Cseke Attila.

De exemplu, în Sectorul 1 al Capitalei este nevoie de autorizație de la primărie și pentru simpla împrejmuire a unui teren, care este o categorie diferită de construcția unui gard. 

Ce autorizații de construire ar putea fi eliminate 

În ceea ce privește casele care nu ar mai necesita autorizații de construire, acestea trebuie să aibă maxim 150 metri pătrați, a arătat oficialul.

„Propunerea din Codul Urbanismului, așa cum este în Parlament, este casă unifamilială, pentru nevoi personale, adică nu începem să construim nu știu câte, în mediul rural, de maxim 150 metri pătrați, la un singur nivel. Deci nu mansardă, nu etaje și așa mai departe, deci de un singur nivel, încă o dată, pe baza unor proiecte întocmite de un specialist.

Ai proiectul, ai venit la primărie, primăria se uită dacă... Este un model pe care l-am luat din Occident, nu e un model inventat de noi în România, se încadrează în tot ceea ce se dorește a se construi în zona respectivă, se dă drumul. Dacă primăria nu este de acord, are posibilitatea în 15 zile să spună 'nu sunt de acord', trebuie să fii la certificat de urbanism sau autorizație de construire, urmărind procedura, hai să zic, mai amplă, mai complexă.

Deci autoritățile locale vor avea niște pârghii pentru a mai degreva din această birocrație",  a prercizat ministrul Dezvoltării.

 

 

×