Banca Comercială Română a extins cu încă 22 de localităţi lista oraşelor şi comunelor unde acordă credite ipotecare cu avans redus de la 35% la 25%. Astfel, numărul aşezărilor “norocoase” a ajuns la 42. Aici avansul poate scădea şi la 15% dacă perioada de acordare a creditului este de maximum 20 de ani.
Principalul criteriu care a stat la baza întocmirii listei este solvabilitatea şi lichiditatea pieţei imobiliare din aceste localităţi, potrivit reprezentanţilor băncii. Aşa se explică de ce pe listă se află opt oraşe şi comune din judeţul Ilfov (Bragadiru, Chiajna, Chitila, Măgurele, Otopeni, Popeşti Leordeni, Ştefăneştii de Jos şi Voluntari), trei din Timiş (Dumbrăviţa, Giroc şi Moşnita Nouă) şi câte două din Constanţa (Mangalia şi Năvodari), Braşov (Săcele şi Sânpetru), Prahova (Câmpina şi Sinaia) şi Sibiu (Cisnădie şi Şelimbar). Pe listă se mai află şi Mioveni (jud. Argeş) şi Floreşti (jud. Cluj). La începutul lunii august, banca a redus avansurile pentru creditele imobiliare acordate în primele 20 dintre cele mai mari oraşe din ţară, inclusiv în Capitală.
Exemplu de calcul
Locuitorii din cele 42 de oraşe şi comune pot beneficia de credite preferenţiale. Astfel, la un credit de 160.000 de lei, luat pe 25 de ani, cu o dobândă fixă pe cinci ani, iar ulterior variabilă, se plăteşte o rată lunară de 930,69 de lei în primii cinci ani. Ulterior se estimează o rată lunară de 861,15 de lei. În final, clientul va înapoia băncii 262.886,53 de lei. Dacă creditul este luat pe 20 de ani, rata lunară creşte la 1051,51 de lei în primii cinci ani, ulterior scăzând la 989,48 de lei. Însă, valoarea totală înapoiată băncii se reduce la 241.567,87 de lei.
În restul localităţilor din ţară, avansul cerut de BCR pentru creditele ipotecare este de 35%
După furia bancherilor declansată de adoptarea Legii dării în plată, care s-a tradus prin majorarea avansurilor la creditele imobiliare, acum aceştia încep să revină la sentimente mai bune şi să relaxeze creditarea