Se mai numește Rubus idaeus și este obținut din frunzele uscate ale zmeurei. Aceasta se cultivă în Asia, Europa și America de Nord.
Pentru preparare se folosesc pliculețele cu frunze, care se infuzează în apă fierbinte. Ceaiul are o aromă plăcută și conține vitaminele A, C și E, potasiu, calciu, magneziu, polifenoli și antioxidanți.
Consumul trebuie însă evitat de femeile însărcinate iar reacțiile adverse includ reacții alergice, afecțiuni gastrointestinale sau interacțiuni cu diveerse medicamente.
Iată beneficiile asupra sănătății ale ceaiului de frunze de zmeură roșie:
1. Combate stresul oxidativ
Conține antioxidanți care ajută la scăderea inflamației din organism, luptă împotriva stresului oxidativ care poate accelera procesul de îmbătrânire și crește riscul de a dezvolta afecțiuni cronice. Conține și un tip d e antioxidanți numiți antociani, care ajută la diminuarea riscului de a dezvolta boli cardiovasculare.
2. Digestie
Are efecte de calmare a sistemului digestiv, contribuind la ameliorarea simptomelor de indigestie, diaree și tulburări gastrointestinale.
3. Slăbit
Poate îmbunătăți metabolismul grăsimilor și stimulează pierderea în greutate, potrivit WebMD.
4. Piele
Îmbunătățește elasticitatea, strălucirea și netezimea pielii, ameliorarează ridurile. Extractul din frunzele plantei aplicat topic poate susține sănătatea pielii.
5. Sindromul premenstrual
Ajută la ameliorarea simptomelor sindromului premenstrual, cum ar fi crampele uterine, dar și la diminuarea sângerărilor menstruale abundente și a crampelor. Poate atenua simptomele generale de disconfort, notează medicool.ro.