Jurnalul.ro Ştiri Externe Bilanțul incendiilor din California a ajuns la 77 de morți

Bilanțul incendiilor din California a ajuns la 77 de morți

Autorităţile americane au continuat duminică operaţiunile de căutare printre ruinele clădirilor din localitatea Paradise făcută scrum de cel mai devastator incendiu din istoria statului California în urma căruia 77 de persoane au decedat şi alte câteva sute sunt date dispărute, relatează Reuters. 

Numărul persoanelor despre care se crede că ar fi dispărute a scăzut duminică de la 1.276 la 283, a anunţat biroul şerifului din Butte într-un comunicat, fără a oferi însă mai multe detalii. 

Rămăşiţele a 77 de persoane au fost recuperate, au anunţat autorităţile duminică seară. 

Incendiul Camp Fire a izbucnit la 8 noiembrie şi este controlat în proporţie de 65%. 

Meteorologii americani au prognozat ploi în zonele afectate de incendii din nordul Californiei, binevenite pentru operaţiunile de stingere a flăcărilor. Însă precipitaţiile pot creşte totodată riscul producerii de inundaţii şi alunecări de teren, care ar putea accentua situaţia tragică a celor 46.000 de persoane evacuate, notează Reuters. 

Bilanţul deceselor a depăşit cu mult recordul de victime stabilit anterior în urma unui incendiu din California - 29 de decese în incendiul Griffith Park din Los Angeles, în 1933 - şi se situează deja printre cele mai devastatoare incendii din SUA din ultimul secol. 87 de persoane au murit în urma incendiului din nordul Munţilor Stâncoşi, în 1910. De asemenea, 450 de persoane şi-au pierdut viaţa în incendiul Cloquet din octombrie 1918 din Minnesota. 

În Paradise, flăcările s-au propagat atât de rapid încât unii locuitori au murit în maşinile cu care încercau să scape de flăcări, în timpul unei evacuări haotice care a provocat blocarea principalelor rute de ieşire din oraş. 

Pe lângă pierderile de vieţi omeneşti, pagubele materiale înregistrate în urma incendiului fac ca acesta să fie cel mai distrugător din istoria statului California, o provocare suplimentară pentru asigurarea adăposturilor pe termen lung pentru miile de locuitori evacuaţi. 

Potrivit celor mai recente date publicate duminică de autorităţi, incendiul Camp Fire a distrus peste 13.600 de locuinţe şi alte structuri. 

În sudul statului, incendiul Woolsey Fire, în continuare activ, a provocat moartea a cel puţin trei persoane. Flăcările sunt controlate de pompieri în proporţie de 88%, iar meteorologii au prognozat ploi şi în zonele afectate de acest incendiu. 

Cauza exactă a celor două incendii este în curs de investigare însă, la momentul izbucnirii flăcărilor, serviciile de furnizare a energiei electrice au raportat probleme tehnice la echipamentele din apropierea ambelor focare. 

În timpul vizitei efectuate sâmbătă în ambele regiuni afectate de incendiile din California, preşedintele SUA, Donald Trump, a dat vina pe gestionarea defectuoasă a pădurilor şi a spus că a discutat problema guvernatorul statului, Jerry Brown, şi guvernatorul ales, Gavin Newsom. 

Oamenii de ştiinţă susţin că frecvenţa şi intensitatea din ce în ce mai mare a incendiilor din California şi din alte zone din vestul SUA sunt în mare măsură cauzate de seceta prelungită, un simptom al schimbărilor climatice.

AGERPRES

Subiecte în articol: california incendii de vegetatie
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri