Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie BNR trebuie să decidă ce face cu dobânzile şi cu leul. Până unde se duc ratele la creditele în lei

BNR trebuie să decidă ce face cu dobânzile şi cu leul. Până unde se duc ratele la creditele în lei

de Daniela Ivan    |   

Şedinţa de politică monetară care are loc astăzi la Banca Naţională a României ar putea determina o schimbare radicală în nivelul dobânzilor şi a cursului de schimb. După cinci ani de dobânzi mici, astăzi am putea afla oficial că epoca împrumuturilor ieftine a apus. De la 1 octombrie, ratele românilor care au împrumuturi în lei cu dobânzi variabile au crescut cu câţiva zeci de lei.

Aşteptările bancherilor sunt ca BNR să îngusteze coridorul de referinţă în şedinţa de politică monetară, fapt care ar duce dobânda Lombard la 3% şi dobânda la facilitatea de depozit la 0,50%. Acum BNR împrumută băncile cu o dobândă de 3,25% ( dobânda Lombard) şi le recompensează pentru depotitele pe care le fac la banca centrală cu 0,25%. Rata dobânzii de politică monetară, utilizată pentru principalele operaţiuni de piaţă monetară ale BNR este acum 1,75% şi este simetrică între cele două cotaţii ale BNR.

BNR nu a mai modificat indicatorii de politică monetară din mai 2015, când Robor era 1,4%

Unde poate ajunge Robor

Analiştii economici spun că, teoretic, Robor ar trebui să fie egal cu rata de politică monetară, adică să fie 1,75%. Într-o săptămână a ajuns aproape de acestă valoare, spre enervarea premierului Tudose care a acuzat Banca Naţională că nu-şi face treaba. Luni, 25 septembrie,a fost cotat la 1,11%, iar ieri a ajuns la 1,71%,. Adrian Vasilescu a spus că BNR nu a intervenit şi a explicat că nu intervine niciodată contra evoluţiilor fireşti pentru că ar da peste cap economia.

Teoretic, valoarea până la care poate creşte Robor este în acest moment, de maxim 3,25%, cât este rata Lombard, rata la care se împrumută băncile de la BNR. Dacă Robor ar trece de acest nivel sau peste acesta ar determina băncile să se împrumute de la banca centrală şi să nu se mai împrumute între ele. Situaţie în care indicele Robor nu s-ar mai putea calcula. Analiştii estimează că Robor ar putea urca până la 2%-3% până la finalul acetui an.

“După ce Robor ajunge la 1,75% urmează creşterea dobânzii de politică monetară la 2%. Bineînţeles că va creşte şi Robor tot la 2%. Şi tot aşa dobânda va creşte până când estimările de inflaţie vor arata o inflaţie în  jurul a 2,5%. Acum este aproape de 4%, asta înseamnă că dobânzile vor continua să crească în următoarele 12 luni” Florin Câţu, senator PNL, fost economist şef al ING

Dacă ar vrea, ministrul de Finanţe, Ionuţ Mişa, ar putea participa la şedinţa Consiliul de Administraţie al BNR. Ca să vadă cât va creşte Robor.

Subiecte în articol: bnr robor
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri