Jurnalul.ro Ştiri Observator Burduja: România și-a îndeplinit ținta europeană de stocare a gazelor pentru iarnă

Burduja: România și-a îndeplinit ținta europeană de stocare a gazelor pentru iarnă

de Redacția Jurnalul    |   

România are deja înmagazinate 2,878 miliarde mc de gaze naturale, pentru un grad de umplere de 90,79%, ceea ce înseamnă că și-a îndeplinit obiectivul de stocare a gazelor naturale pentru iarna viitoare cu mai mult de 70 de zile înainte de termen, anunță ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

„Ne menținem angajamentul din iarna trecută și pentru iarna ce urmează: românii nu vor tremura nici de frig, nici de frica facturilor. România este, ca de fiecare dată, un partener solid pentru Uniunea Europeană. Prin respectarea acestor ținte asumate, țara noastră va juca în continuare rolul de pilon de stabilitate pentru întreg sectorul regional. Suntem pregătiți de iarnă în ceea ce privește gazele naturale: putem produce aproximativ 25 milioane mc de gaze și scoate din depozite alte circa 28 milioane mc de gaze în fiecare zi. Datorită investițiilor Transgaz, dacă va fi o iarnă grea, există și posibilitatea de a importa dinspre sudul României, din Turcia sau Grecia, gaze naturale sau GNL”, afirmă Sebastian Burduja.

El precizează că, de la 1 octombrie, va începe activitatea și la terminalul GNL de la Alexandroupolis.

„Această unitatea plutitoare de stocare și regazificare este esențială pentru Coridorului Vertical - o inițiativă românească - prin care se vor putea livra gaze din afara Federației Ruse pentru restul Europei. Astfel, reușim să ne asigurăm securitatea energetică – cel puțin în ceea ce privește gazele naturale – prin diversificarea atât a surselor, cât și a rutelor de aprovizionare cu gaze din import, la nevoie. Și, la fel de important: sunt gata, dacă va fi nevoie, să-i ajutăm și pe frații noștri de peste Prut. Mulțumesc tuturor celor care au contribuit la atingerea obiectivelor noastre, de la producătorii de gaz românesc la Romgaz și Engie, care asigură capacitatea de înmagazinare de gaze a României, la utilizatorii de capacitate,” adaugă Burduja.

Depogaz, companie deținută 100% de către Romgaz, operează cinci depozite de înmagazinare, cu o capacitate activă totală de circa 2870 mil. m3/ciclu.

(sursa: Mediafax)

Gabriel Pecheanu, gabriel.pecheanu@mediafax.ro

Keywords:BURDUJA, GAZE, STOCUR

Subiecte în articol: burduja gaze stocuri
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri