Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a ajuns la maxime istorice la finele lunii mai pe indicele care include şi dividendele, după o creştere cu aproape 20 de procente înregistrată în primele cinci luni ale acestui an, potrivit raportului lunar publicat pe site-ul bursei.
"Indicele BET-Total Return (BET-TR), care include şi dividendele acordate de companiile din BET, a depăşit pentru prima dată pragul de 13.000 de puncte, ceea ce înseamnă o creştere de 19,8% de la începutul anului. Luna mai s-a remarcat şi prin volumele de tranzacţionare ridicate şi a fost singura luna de până acum din 2019 în care lichiditatea lunară pe segmentul de acţiuni a depăşit un miliard de lei, după ce numai în ultima săptămână a lunii au avut loc două şedinţe de tranzacţionare de peste 100 de milioane de lei", precizează BVB în raport.
BET-TR este indicele care include şi dividendele oferite de companiile din BET, principalul indice al pieţei de capital locale care include cele mai tranzacţionate 16 companii cu excepţia SIF-urilor.
Indicele BET a încheiat ultima şedinţă de tranzacţionare din mai la un nivel de 8.493 de puncte, ceea ce a corespuns unui avans de peste 15% comparativ cu finalul anului trecut. De altfel, toţi indicii de la BVB au avut creşteri de două cifre după primele cinci luni.
"Un cumul de factori interni şi internaţionali au condus la realizarea unui volum mai mare de tranzacţionare. Dincolo de datele ex-dividend, care au dat un impuls tranzacţiilor, iar unii emitenţi au atins maxime istorice, cea mai importantă decizie internă a venit din zona Guvernului, care a modificat prevederile OUG 114 cu privire la Pilonul II de pensii astfel încât să asigure condiţii îmbunătăţite raportat la cadrul legal creat la finalul anului trecut", a declarat Adrian Tănase, CEO al BVB.
La rândul său, Lucian Anghel, preşedintele Consiliului de Administraţie al BVB, susţine că randamentul total de 19,8% oferit de la începutul anului de BET-TR investitorilor reprezintă una dintre cele mai bune performanţe bursiere din regiune.
"România continuă să fie o destinaţie atractivă pentru investitorii locali şi internaţionali, oferind unele dintre cele mai mari rate ale dividendelor din lume şi perspective de creştere economică peste media Uniunii Europene", a subliniat Lucian Anghel.
Potrivit raportului, valoarea de piaţă a companiilor româneşti a fost de 20,1 miliarde euro după primele cinci luni ale anului, comparativ cu 18,1 miliarde euro la finalul anului trecut, ceea ce înseamnă un avans de 11%.
Capitalizarea bursieră a tuturor companiilor listate pe piaţa reglementată a BVB a depăşit 33,9 de miliarde de euro în ultima şedinţă de tranzacţionare din mai 2019, comparativ cu 30,6 miliarde euro la final de 2018, în creştere cu 10,8%.
BVB, cea mai importantă instituţie a pieţei locale de capital, organizează şi administrează pieţele reglementate de instrumente financiare la standarde europene, a devenit societate pe acţiuni în 2005 şi s-a listat pe propria piaţă în iunie 2010.
BVB este una dintre companiile incluse în indicele BET, cel mai important indice al pieţei. Compania este inclusă şi în alţi indici locali, dar şi în indici care urmăresc evoluţia burselor de valori listate, precum FTSE / Mondo Visione Exchanges sau Dow Jones Global Exchanges.
AGERPRES