Jurnalul.ro Ştiri Justitie CAB cere DNA să spună dacă dosarul Elenei Udrea rămâne în instanţă sau va fi restituit

CAB cere DNA să spună dacă dosarul Elenei Udrea rămâne în instanţă sau va fi restituit

Judecătorii de la Curtea de Apel Bucureşti (CAB) au cerut procurorilor de la DNA să spună, în termen de 5 zile, dacă menţin decizia de trimitere în instanţă a dosarului privind finanţarea campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale din 2009, în care sunt judecate Elena Udrea şi Ioana Băsescu. 

"În baza art.345 alin. 3 Cod procedură penală dispune ca Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - DNA să precizeze acuzaţia penală în raport cu încheierea de declinare a judecătorului de cameră preliminară de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi dacă menţine trimiterea în judecată, în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii. Cu drept de contestaţie odată cu încheierea prin care judecătorul de cameră preliminară se va pronunţa asupra cererilor şi excepţiilor", se arată în decizia Curţii de Apel Bucureşti. 

Art. 345 alin. 3 prevede: "În termen de 5 zile de la comunicare, procurorul remediază neregularităţile actului de sesizare şi comunică judecătorului de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei". 

Prezentă joi la Curtea de Apel Bucureşti, Elena Udrea a declarat că procurorii au făcut un rechizitoriu "prost", iar judecătorii au decis să trimită dosarul înapoi la DNA. 

"Acest dosar a avut aşa un traseu interesant şi determinat de greşelile flagrante ale procurorilor. În graba lor de a trimite dosarul în instanţă, procurorii au făcut un rechizitoriu prost. Nu ne mirăm că ei fac rechizitorii proaste, pentru că oricum le fac la comandă şi cu ţinte şi ca urmare nu întotdeauna le intră 'pe culoar', cum spunea domnul Dragomir, fost ofiţer SRI. Acest dosar nu a intrat 'pe culoar', a ajuns la Curtea de Apel Bucureşti, deşi au încercat, ştiţi că iniţial au trimis dosarul tot la completul care mă condamnase înainte. Până la urmă a ajuns la Curtea de Apel şi instanţa a constatat, astăzi, că nu se înţelege din rechizitoriu pentru care fapte şi pentru ce am fost eu anchetată în acest dosar, eram ministru, nu eram ministru. E un rechizitoriu prost, la ordin, într-un dosar început în campania din 2016, cu ţintă la vremea aceea Traian Băsescu şi care la final a ajuns să fie restituit procurorilor", a susţinut Udrea. 

Iniţial, în luna mai, DNA a trimis acest dosar spre judecare la ÎCCJ, instanţă care a decis însă pe 6 iulie că nu are competenţa să judece cauza după calitatea persoanei, respectiv calitatea pe care o avea Elena Udrea în anul 2009. Dosarul a fost trimis la Curtea de Apel Bucureşti, care, la rândul ei, a decis, pe 19 iulie, că nu are competenţă în acest caz. În final, Instanţa supremă a decis din nou, pe 1 august, ca dosarul să se reîntoarcă la Curtea de Apel Bucureşti. 

Pe 24 mai, DNA i-a trimis în judecată pe Elena Udrea, Ioana Băsescu şi jurnalistul Dan Andronic în dosarul privind finanţarea campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale din 2009. 

Elena Udrea, la data faptelor ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, implicată direct în campania lui Traian Băsescu, candidat la alegerile prezidenţiale din 2009, a fost trimisă în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de instigare la luare de mită (2 fapte) şi spălare a banilor (5 fapte). 

Ioana Băsescu, notar public, fiica fostului preşedinte Traian Băsescu, a fost acuzată de instigare la delapidare şi instigare la spălarea banilor (2 fapte), iar jurnalistul Dan Andronic - de mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului. 

În dosar, au mai fost deferiţi justiţiei Gheorghe Nastasia, la data faptei secretar general al Ministerului Dezvoltării, acuzat de luare de mită; Victor Tarhon, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Tulcea, acuzat de luare de mită; Ioan Silviu Wagner, la data faptei director general al unei societăţi comerciale cu capital majoritar de stat, acuzat de delapidare. 

Procurorii susţin că, în cursul anului 2009, în contextul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, au fost colectate sume de bani provenite din infracţiuni de corupţie, delapidare şi evaziune fiscală care au fost folosite, ulterior, pentru plata unor servicii prestate în campania electorală. 

"Legătura dintre persoanele care obţineau banii pe cale nelegală şi prestatorii de servicii legate de campanie era realizată de inculpata Udrea Elena Gabriela. Aceasta conducea un staff de campanie informal al unuia dintre candidaţi şi, din această poziţie, coordona atât achiziţiile de servicii de campanie, cât şi persoanele care au acţionat ca intermediari pentru plăţile realizate, astfel încât sumele de bani să ajungă la societăţile prestatoare. Remiterea foloaselor infracţionale s-a disimulat prin contracte fictive încheiate cu firme care prestau în realitate servicii în cadrul campaniei electorale, respectiv publicitate stradală, tipărire de afişe, reclame publicate în mass-media, realizarea unor pagini de internet, monitorizarea presei, organizarea de spectacole şi prestarea de servicii de consultanţă", mai spune DNA. AGERPRES

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri