Jurnalul.ro Timp liber Hobby Câinii din rasa „ciobănesc românesc”, apreciaţi în toată lumea. Vezi care sunt cele 4 rase recunoscute oficial

Câinii din rasa „ciobănesc românesc”, apreciaţi în toată lumea. Vezi care sunt cele 4 rase recunoscute oficial

de Redacția Jurnalul    |   

România este renumită pentru rasele sale de câini ciobănești, omologate la nivel național și recunoscute pentru utilitatea lor în activitatea pastorală. În prezent, patru rase de câini ciobănești românești se bucură de recunoaștere oficială: ciobănescul românesc mioritic, ciobănescul românesc carpatin, ciobănescul românesc de Bucovina și ciobănescul românesc corb. Acești câini sunt de talie mare și sunt cunoscuți pentru robustețea și loialitatea lor.

Ciobănescul românesc mioritic este o rasă emblematică, caracterizată printr-o constituție puternică și rapidă. Având o greutate cuprinsă între 40 și 60 de kilograme și o înălțime de 65 – 75 cm, acest câine impresionează prin blana sa bogată, ușor ondulată, care poate ajunge la 16 cm lungime. Culoarea blănii variază de la alb la gri sau alb cu pete gri ori negre. Ciobănescul mioritic este un companion discret și adaptabil în diverse medii.

Ciobănescul românesc carpatin este recunoscut pentru statura sa elegantă și impunătoare. Cu o înălțime de 60 – 73 cm și o greutate între 35 și 50 de kilograme, acest câine are un aspect masiv, cu cap mare și bot conic. Blana sa groasă este dreaptă, iar câinele este curajos și ascultător, fiind ideal atât pentru pază, cât și ca partener afectuos.

Ciobănescul românesc corb, o rasă naturală din Carpații Meridionali și zona subcarpatică, este una dintre cele mai recente omologări. Cunoscut pentru culoarea sa neagră, acest câine poate prezenta o pată albă pe piept. Cu o greutate de 50 – 60 de kilograme și o înălțime de 65 – 75 cm, ciobănescul corb este masiv și puternic, remarcându-se prin loialitatea sa.

Ciobănescul românesc de Bucovina este cel mai mare dintre câinii ciobănești românești. Poate ajunge la o înălțime de aproape 80 cm și o greutate de până la 80 de kilograme. Deși masiv, acest câine este dinamic, curajos și vigilent, fiind un excelent protector în orice gospodărie.

Aceste rase de câini sunt apreciate nu doar pentru caracteristicile lor fizice impresionante, ci și pentru loialitatea și curajul lor, contribuind semnificativ la activitățile rurale și oferind protecție în mediul pastoral, potrivit BZC.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri