Jurnalul.ro Timp liber Casa Călător prin România: trei zone rurale pe care merită să le vizitezi în această vară

Călător prin România: trei zone rurale pe care merită să le vizitezi în această vară

După un an în care restricțiile au limitat vacanțele multor oameni, vara aceasta lucrurile par să se îndrepte spre drumul cel bun. Cu toate că încă există cazuri de infectare cu coronavirus, atât în România, cât și în Europa, incidența acestora a început să scadă, iar autoritățile au decis să mai reducă din restricții.

 

În prezent, se poate călători în majoritatea țărilor europene, iar din luna iunie ar urma să fie operațional certificatul sanitar european. Acesta va permite persoanelor vaccinate împotriva Covid-19, celor care au un rezultat negativ în urma unui test PCR recent și celor care sunt imunizate ca urmare a infectării cu SARS-CoV-2 să poată circula liber în interiorul Uniunii Europene.

 

Ultimul an a reprezentat o oportunitate pentru români de a-și cunoaște țara. În locul sejururilor în afara țării, au preferat weekendurile petrecute cu familia ori prietenii, în călătorii la volanul unei Kia Ceed, de pildă, pentru a descoperi locurile frumoase pe care le are țara noastră și, în același timp, pentru a sta departe de mijloacele de transport aglomerate (trenuri, avioane) ori spațiile cu foarte mulți turiști.

 

Agroturismul este extrem de căutat în ultimii ani, străinii fiind cei care au descoperit inițial locurile rurale cu care România se poate mândri.

 

Iată trei dintre cele mai frumoase zone rurale din țara noastră pe care le poți vizita în această vară:

1. Viscri

Viscri este unul dintre cele mai cunoscute sate din România. Și-a câștigat notorietatea și datorită vizitelor pe care prințul Charles le-a făcut în ultimii ani. După ce a vizitat prima dată Transilvania, în 1998, prințul Charles s-a îndrăgostit de locurile frumoase pe care le are de oferit această zonă și a cumpărat o casă sătească în Viscri. Mai mult decât atât, a înființat o fundație la Viscri, prin intermediul căreia își dorește să contribuie la păstrarea peisajelor unice, a arhitecturii tradiționale și a unui stil de viață neschimbat de sute de ani. Potrivit prințului Charles, la Viscri turiștii au ocazia să descopere o zonă rurală idilică, ce în Marea Britanie nu mai există.

 

Pe lângă peisajele pitorești de o frumusețe încântătoare și autenticitatea zonei, Viscri impresionează și prin bunătatea locuitorilor, dar și datorită bisericii fortificate din sat, înscrise în patrimoniul mondial UNESCO. Aceasta a fost construită în secolul al XIII-lea în locul unei foste biserici romane, fiind înconjurată de ziduri de apărare, două turnuri și două bastioane.

2. Sarichioi

Comuna Sarichioi este localizată în sud-estul ţării, în regiunea istorică Dobrogea. Situată pe malul celui mai mare lac de apă dulce din România, lacul Razim, Sarichioi are un potenţial turistic ridicat, cetatea Enisala fiind unul dintre principalele puncte de atracție. Situată pe un deal ce domină împrejurimile, la intersecţia unor importante drumuri de apă şi de uscat, cetatea a fost construită de puterea imperială bizantină şi de cea comercială genoveză la sfârşitul secolului al XIII-lea şi începutul secolului al XIV-lea.

 

În Sarichioi încă se păstrează tradițiile, iar arhitectura străveche este vizibilă. Casele lipovenești se remarcă datorită tencuielii albe din var natural, a acoperișului din stuf, precum și a geamurilor și ușilor albastre. Unele dintre aceste bijuterii arhitecturale au peste un secol de existență.

3. Mila 23

Satul tradițional pescăresc Mila 23 este situat chiar în centrul Deltei Dunării. Localitatea mai este cunoscută și sub numele de „Satul Campionilor”, deoarece aici s-a născut Ivan Patzaichin, cel mai cunoscut canoist român.

 

Sătenii sunt printre cei mai iscusiți pescari din Delta Dunării, fiind, de asemenea, experți în mânuirea vâslelor. Lipsit de zgomotul mașinilor și al zumzetului continuu din marile aglomerări urbane, Mila 23 este un loc îndrăgit de turiștii care vor să scape de stresul cotidian și să se bucure de peisaje spectaculoase.

 

Turismul rural a cunoscut o dezvoltare impresionantă în ultimii ani, atât românii, cât și străinii dorind din ce în ce mai mult să își petreacă vacanțele în locuri liniștite, în care să se poată bucura de sunetul naturii.

 

Sursă foto: emperorcosar/ Shutterstock

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri