Una din trei familii din România nu a putut face faţă cheltuielilor anul trecut şi rămas cu restanţe la plata întreţinerii sau la energia electrică. Şi asigurarea hranei de zi cu zi a fost o problemă pentru 80% dintre aceste gospodării.
Câştigurile nete nu sunt suficiente pentru acoperirea costurilor vieţii pentru 32,8% dintre gospodăriile din România, potrivit datelor oferite de Institutul Naţional de Statistică (INS). Anul trecut, 36% dintre familii s-au aflat în imposibilitatea de a-şi plăti întreţinerea locuinţei din cauza lipsei resurselor financiare. Factura consumului de energie electrică nu a putut fi achitată la timp de 16,7% din gospodăriile defavorizate, ponderea acestora fiind de 14% în mediul urban şi de 19,4% în mediul rural, apoi abonamentul la radio şi televiziune nu a putut fi plătit la timp de 6,6% din gospodării, iar factura telefonică – de 6,4%, se arată în lucrarea „Coordonate ale nivelului de trai în România“, realizată de INS. Din totalul familiilor care apar în statistici că nu fac faţă cheltuielilor, peste 80% s-au aflat în imposibilitatea de a-şi asigura suficiente produse alimentare. Pentru a face faţă cheltuielilor curente, 6,8% dintre romîni au apelat la economii, 6,1% s-au împrumutat de la rude, prieteni sau alte persoane, 9,3% au muncit suplimentar, în timp ce 11,5% au aplelat la ajutoare financiare, fără obligaţia de restituire, de la rude, prieteni.
Ce ne permitem
Există şi familii care câştigă mai bine şi care-şi permit mici plăceri. Statistica arartă că anul trecut, 17% dintre gospodării şi-au permis o săptămână de concediu în afara casei, iar 5,9% şi-au înlocuit mobila uzată sau demodată. Datele INS mai arată că 12,1% din gospodării şi-au cumpărat produse electrocasnice, 28,8% haine noi, iar 10,6% şi-au permis să vadă câte un spectacol sau film. Numai 15,2% dintre gospodării pot să-şi cumpere o carte, revistă sau ziar.
Cele mai scăzute venituri se înregistrează în judeţele din nordul Moldovei, respectiv 2.176,8 lei pe gospodărie. Cu aproape 1.500 de lei mai puţin decât în regiunea Bucureşti-Ilfov (3.671,6 lei pe familie).
Venitul mediu lunar pe gospodărie a fost de 2.686,8 lei lunar, în 2015. În acestă sumă intră atât câştigurile din salarii, ajutoare sociale, cât şi cele din agricultură, din natură sau din activităţi independente. Familiile din mediul rural au, în medie, venituri cu 31,5% mai mici decât cele de la oraş.