Din cauza numărului crescut de persoane hipertensive (tensiunea arterială ridicată fiind un factor de risc major pentru bolile cardiovasculare și accidentele vasculare cerebrale), Organizația Mondială a Sănătății (OMS) atrage atenția asupra consumului de sare.
Potrivit OMS, Cantitatea de sare de care are nevoie un om sănătos este de 5 grame pe zi și cel puțin 3,51 g potasiu pe zi. Pentru a respecta această cantitate, specialiştii recomandă mai puțină sare în mâncare și mai multe condimente care nu ne afectează în nici un fel sănătatea (tumernic, ghimbir, rozmarin, cimbru, busuioc, oregano).
Ce beneficii are
Pe lângă faptul că oferă un gust mai bun preparatelor, sarea aduce câteva beneficii sănătăţii tale, bineînţeles, atunci când este consumată în cantităţi mici. Atunci când este foarte cald afară, de exemplu, este important să consumăm sare. Potasiul din conținutul acesteia ajută la menţinerea unui nivel optim de hidratare a organismului. Acest mineral, dar și altele de care avem nevoie pentru a ne hidrata le mai putem găsi și în plicurile cu săruri de rehidratare din farmacii.
Reglează glicemia
Persoanele care consumă sare în cantităţi moderate sunt ferite de căderile de glicemie. De aceea, sarea de mare este un element esenţial al dietei persoanelor cu diabet, dar şi al dietei celor care au risc de a face boala.
Prea puţin sodiu poate fi nociv
Restricţia de sare provoacă efecte adverse asupra sănătăţii cum ar fi creşterea LDL şi a trigliceridelor. Într-un studiu complex s-a descoperit că dietele sărace în sodiu au crescut nivelul LDL (colesterolul „rău”) cu 4,6% şi trigliceridele cu 5,9% . Pe de altă, un alt studiu a constat că la pacienţii cu diabet zaharat de tip II, mai puţin sodiu a fost asociat cu un risc crescut de deces.
Nu uita că majoritatea produselor pe care le cumperi din comerţ conţin anumite cantităţi de sare. Printre alimentele la care ar trebui să fii mai atent se numără conservele de carne sau legume, carnea afumată si sărată, brânzeturile, murăturile, sosurile, supele instant, chipsurile şi covrigeii.