Potrivit unui comunicat al Guvernului de la Chișinău, Comisia pentru Situații Excepționale a aprobat, vineri, în contextul stării de urgență, o serie de măsuri care vor asigura continuitatea aprovizionării consumatorilor cu energie electrică și controlul tuturor proceselor în acest scop.
Astfel, pentru a reduce consumul de energie, începând cu 1 ianuarie 2025, administratorii clădirilor publice și ai unităților comerciale vor limita iluminatul interior al clădirilor cu cel puțin 30%, vor deconecta vitrinele, iluminatul decorativ, vor limita funcționarea scărilor rulante ș.a.
Întreprinderile cu consum mare de energie vor organiza programul de lucru astfel încât procesele în care se utilizează cea mai mare parte a energiei electrice să fie executate în afara orelor de vârf 07.00-11.00 și 18.00-23.00.
De asemenea, administratorii blocurilor și ai altor clădiri cu ascensoare vor plasa anunțul cu recomandarea de a nu folosi ascensorul în intervalele 07:00-11:00 și 18:00-23:00, pentru evitarea blocării în mers a acestuia.
Administratorii întreprinderilor de alimentare cu apă și canalizare vor regla regimul de funcționare a pompelor bazinelor de acumulare pentru a reduce la minimum consumul de energie electrică între orele 07.00-11.00 și 18.00-23.00 și vor utiliza la maximum potențialul bazinelor de acumulare.
Premierul Dorin Recean a subliniat că, în condițiile actuale, este important să fie folosite în totalitate capacitățile proprii de producție și import a energiei electrice.
„Vom valorifica la maxim centralele electrice și mulțumesc celor care au investit până acum în sectorul energiei regenerabile. Această investiție rezolvă acum problema asigurării cu energie electrică. Guvernul va încuraja în continuare aceste întreprinderi: ne ajută orice megawatt de energie produs în țară, la costuri corecte. Să fim solidari, împreună să depășim această situație impusă din exterior”, a accentuat prim-ministrul.
Decizia CSE prevede că, începând cu 1 ianuarie 2025, între orele 06:00 - 23:00, energia electrică produsă în țară va fi tranzacționată doar pe piața internă. Exportul acesteia va fi interzis în acest interval de timp, cu excepția zilelor de odihnă și a sărbătorilor zile nelucrătoare. Prim-ministrul Dorin Recean a punctat că aceasta este o măsură temporară, de solidarizare pentru depășirea situației din sectorul energetic.
„Decizia mai prevede faptul că, în perioada stării de urgență, între participanții pieței cu amănuntul și angro a energiei electrice nu vor fi calculate penalități în cazul nerespectării termenului de achitare. Aceeași măsură este aplicată și în cazul gazelor naturale furnizate/livrate, pentru o perioadă ce nu va depăși 45 de zile. O altă măsură aprobată permite amplasarea temporară, pe perioada stării de urgență, a generatoarelor electrice pe terenurile proprietate publică, adiacente proprietății private, fără coordonarea prealabilă a schemei de amplasare, cu respectarea normelor de siguranță, acces și ordine publică. Administrațiile publice locale și instituțiile publice care dispun de centrale termice care funcționează pe bază biocombustibili solizi le vor utiliza pe acesta, în mod prioritar”, se mai arată în comunicat.
Începând cu 16 decembrie, Republica Moldova se află în stare de urgență, în legătură cu potențială criză umanitară în regiunea transnistreană prin nerespectarea de către Federația Rusă a contractului livrărilor de gaze naturale consumatorilor din stânga Nistrului. Aceasta ar putea duce inclusiv la întreruperea producției de energie electrică generată de Centrala de la Cuciurgan, scrie Mediafax.
Ce spune Maia Sandu despre criza energetică
Președintele Maia Sandu a transmis un mesaj cetățenilor Republicii Moldova:
"Dragi cetățeni,
Știu că prețurile la energie reprezintă o îngrijorare pentru foarte mulți. Guvernul face tot posibilul pentru a asigura țara cu electricitate și gaze, dar și pentru a ajuta oamenii cu venituri mici să-și achite facturile. Dar noi cu toții putem înlesni situația.
Mici schimbări în obiceiurile noastre zilnice pot avea un impact mare – ne ajută să economisim energie și să reducem costurile. Iată câteva exemple:
Reducem consumul de energie în orele de vârf – dimineața între 7:00-11:00 și seara între 18:00-23:00.
Evităm utilizarea simultană a mai multor echipamente electrice.
Stingem lumina în camerele în care nu ne aflăm.
Scoatem din priză aparatele pe care nu le folosim.
Reducem cu un grad temperatura aparatului de aer condiționat.
Împreună, vom trece cu bine peste această iarnă. Moldova a demonstrat mereu că este mai puternică atunci când suntem solidari."