Cu toate acestea, există momente în care putem întâmpina dificultăți de concentrare, iar un potențial vinovat ar putea fi deficiențele de vitamine și minerale.
1. Complex de vitamina B
Unul dintre jucătorii cheie în funcția cognitivă este complexul de vitamine B, care include B1 (tiamină), B2 (riboflavină), B3 (niacină), B5 (acid pantotenic), B6 (piridoxină), B7 (biotină), B9 ( folat) și B12 (cobalamină). Acestea joacă un rol esențial în metabolismul energetic și producerea de neurotransmițători care influențează starea de spirit și performanța cognitivă.
2. Vitamina D
Denumită și„vitamina soarelui”, aceasata joacă un rol vital în funcția cognitivă. A fost legată de producția de serotonină, un neurotransmițător care influențează starea de spirit și poate afecta concentrarea. Expunerea la soare, alimentele fortificate și peștele gras sunt surse excelente de vitamina D.
3. Vitamina C
Dincolo de rolul său binecunoscut în imunitatea organismului, vitamina C susține și funcția cognitivă. Ca antioxidant, ajută la protejarea celulelor creierului de stresul oxidativ. Citricele, căpșunile și ardeiul gras sunt surse bogate de vitamina C.
4, Acizi grași omega-3
Deși nu sunt o vitamină, acizii grași omega-3, în special EPA și DHA care se găsesc în peștii grasi, precum somonul și păstrăvul, joacă un rol crucial în sănătatea creierului. Acești acizi grași contribuie la structura membranelor celulare din creier și sunt implicați în funcția neurotransmițătorilor, influențând potențial concentrarea și performanța cognitivă.
5. Fier
Fierul este esențial pentru transportul oxigenului către creier, iar o deficiență de fier poate duce la oboseală și dificultăți de concentrare. Sursele dietetice bune de fier includ carnea, fasolea și cerealele fortificate.
6. Zinc
Zincul este implicat în numeroase reacții enzimatice din organism. Deficiența de zinc poate avea un impact negativ asupra funcției cognitive. Alimentele bogate în zinc includ carnea, produsele lactate și nucile.
7. Magneziu
Magneziul este esențial pentru creier și contracțiile musculare. Nivelurile inadecvate de magneziu pot contribui la dificultăți de concentrare. Legumele cu frunze verzi, nucile, semințele și cerealele integrale sunt surse excelente de magneziu.
8. Antioxidanți
Pe lângă vitamine, o dietă bogată în antioxidanți din fructe și legume poate ajuta la protejarea creierului de stresul oxidativ. Fructele de pădure, legumele cu frunze verzi și legumele colorate sunt surse puternice de antioxidanți.
9. Hidratare
Deși nu este o vitamină, menținerea unei hidratări adecvate este esențială pentru o funcție cognitivă optimă. Deshidratarea poate duce la oboseală și dificultăți de concentrare, potrivit timesofindia.com.