Jurnalul.ro Ştiri Politică Cazierul judiciar ar putea fi solicitat și primit în format electronic

Cazierul judiciar ar putea fi solicitat și primit în format electronic

de Ion Alexandru    |   

​​​​​​​Camera Deputaților are în dezbatere și, cel mai probabil, va supune la vot până la finalul acestui an un proiect de lege care le va permite persoanelor fizice și companiilor să solicite în format electronic eliberarea fișei de cazier judiciar. De asemenea, eliberarea cazierului va fi complet gratuită. Legea a trecut, în  noiembrie, de votul Senatului, cu specificația că normele de aplicare urmează să fie dispuse, prin ordin comun al miniștrilor de Interne și al Digitalizării, în termen de trei luni de la adoptare. În Comisia Juridică a Camerei Deputaților, acest termen a fost prelungit la șase luni. Conform  inițiatorilor, principalii beneficiari ai noii proceduri simplificate de obținere a cazierului judiciar sunt cei aproximativ 200.000 de adulți cu handicap fizic din România, din care mulți au handicap locomotor.

Proiectul de lege de modificare a procedurii prin care se poate depune online cererea-tip în vederea eliberării fișei de cazier judiciar a fost inițiat de deputații PNL George Cristian Tuță și Sebastian Burduja (ministrul Digitalizării în Guvernul Ciucă) și este susținut, în total, de nu mai puțin de 71 de senatori și deputați de la PSD, PNL, USR, UDMR și din grupul neafiliaților din Camera Deputaților.

Conform parlamentarilor inițiatori, în acest moment, România are nevoie o accelerare a procesului de debirocratizare și de simplificare a proceselor administrative, în speța de față pentru a reduce eforturile de procurare a documentelor în vederea obținerii cazierului judiciar.

În expunerea de motive, se arată că „accesarea serviciilor publice simplificate va crește gradul de accesibilitate al administrației publice pentru persoanele cu dizabilități”. Aceste persoane vor putea interacționa, astfel, cu autoritățile publice de interes într-un timp mult mai scurt. Deputații citați precizează că „în România, sunt aproximativ 200.000 de adulți cu handicap fizic, iar o bună parte dintre aceștia au handicap locomotor pentru care accesarea serviciilor publice poate fi îmbunătățită de simplificarea accesului la acestea”.

Cererea și eliberarea actului, online

Legea 290/2004, privind cazierul judiciar, prevede că persoanele fizice sau juridice pot obține copii și extrase de pe cazierul judiciar în baza unei cereri motivate, care să cuprindă datele cu caracter personal ale persoanei fizice și datele de identificare ale persoanei juridice.

Conform proiectului de lege în discuție, această cerere-tip pentru obținerea copiilor și extraselor de pe cazierul judiciar va putea fi depusă și în format electronic, fiind scutită de taxe. „Prin adoptarea acestui act normativ, care propune ca și eliberarea actului, și nu doar depunerea cererii de eliberare, să fie făcută în mod electronic, relația dintre stat și cetățean va fi simplificată”, se mai arată în expunerea de motive.

De altfel, printre obiectivele de dezvoltare urbană sustenabilă și de valorificare a resurselor de patrimoniu, asumate în Programul de Guvernare 2021-2023, se numără și creșterea gradului de accesibilitate a populației la serviciile publice, precum și a calității serviciilor publice de interes local,  prestate, prin standardizare și digitalizare, inclusiv prin dotarea acestora cu echipamente IT.

Aproape unanimitate la votul din Senat

Concret, în forma ajunsă pe masa Senatului, prima cameră sesizată, legea vizează introducerea unui nou alineat, potrivit căruia „la solicitarea persoanelor fizice sau juridice, în urma consemnării opțiunii în cererea-tip (…), certificatul de cazier judiciar se eliberează gratuit și în formă electronică. Certificatele de cazier judiciar eliberate în formă electronică sunt semnate cu semnătură electronică calificată și sunt asimilate înscrisurilor autentice, noțiunea de semnătură electronică calificată are înțelesul dat de dispozițiile Regulamentului (UE) nr. 910/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 iulie 2014 privind identificarea electronică și serviciile de încredere pentru tranzacțiile electronice pe piața internă”.

La data de 7 noiembrie 2022, proiectul de lege a trecut de Plenul Senatului, cu un articol II, conform căruia, în termen de trei luni de la data intrării în vigoare, prin ordin comun al ministrului Afacerilor Interne și al ministrului Cercetării Inovării și Digitalizării, sunt stabilite procedurile pentru eliberarea în formă electronică a cazierului judiciar.

Au fost 117 parlamentari prezenți, dintre care 116 au votat pentru adoptarea proiectului de lege. Un singur senator a votat împotrivă. Este vorba despre Diana Șoșoacă.

Comisia Juridică a Camerei a modificat la 6 luni termenul pentru elaborarea procedurilor

După adoptarea de către Senat a proiectului de lege, textul de act normativ a fost transmis Camerei Deputaților, care este și forul decizional, intrând în dezbaterea Comisiei pentru Drepturile Omului, Comisiei pentru Apărare și Comisiei pentru Tehnologia Informației, în vederea avizării. De asemenea, legea a ajuns și pe masa membrilor Comisiei Juridice, care este comisia raportoare.

Aceasta din urmă a redactat raportul în data de 29 noiembrie. Este vorba despre un raport favorabil, cu amendamente, adoptat de majoritatea membrilor comisiei.  Aici, chiar unul dintre inițiatorii proiectului de lege, deputatul liberal George Cristian Tuță, a formulat un amendament pentru modificarea termenului de la trei luni, la șase luni, de la intrarea în vigoare a legii pentru ca ministrul de Interne și cel al Digitalizării să emită ordinul comun pentru stabilirea procedurilor pentru eliberarea în formă electronică a cazierului judiciar. Acest amendament a fost aprobat de către reprezentanții din comisie a grupurilor PSD, PNL, UDMR, USR și al Grupului Minorităților Naționale din Camera Deputaților.

Subiecte în articol: cazier judiciar
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri