Jurnalul.ro Ştiri Externe Cazul Epstein: S-a omorât sau a fost „sinucis”?

Cazul Epstein: S-a omorât sau a fost „sinucis”?

de Şerban Mihăilă    |   

Biroul Federal de Investigații  și Departamentul de Justiție al SUA au declanșat o anchetă asupra morții miliardarului american Jeffrey Epstein, care, aparent, a reușit să se sinucidă în timp ce se afla în custodia poliției federale, într-o închisoare din New York, așteptând procesul pentru acuzații de abuz sexual și trafic de minori. Amicul președintelui Trump este acuzat că ar fi făcut parte dintr-o rețea care ar mai fi inclus milionari și alți miliardari americani. 

 

Epstein a fost găsit mort, sâmbătă, în celula sa, după ce mai încercase să se sinucidă pe 25 iulie, atunci când fusese găsit în stare de inconștiență și cu răni la gât, într-o închisoare din Manhattan, considerată una dintre cele mai sigure din SUA. În vârstă de 66 de ani, finanțistul fusese plasat în detenție pe data de 8 iulie pentru abuz sexual și asociere cu infractori în vederea exploatării sexuale a unor minore și își aștepta procesul, neavând dreptul la cauțiune. Epstein pledase nevinovat și risca o pedeapsă de până la 45 de ani de pușcărie. „Este mult prea convenabil” ca Epstein să nu-i mai poată incrimina pe alții, a explodat primarul orașului New York, Bill de Blasio, citat de BBC. „Ceea ce mulți dintre noi vor să știe este ce anume știa el!”, a continuat primarul, care este și candidat la nominalizarea pentru președinție din partea democraților. „Oare câți alți milionari și miliardari luau parte la activitățile în care acesta era implicat? Ei bine, aceste informații nu au murit odată cu Jeffrey Epstein și trebuie anchetate!”, a spus Bill de Blasio. Concomitent, procurorul general al SUA, William Barr, s-a arătat „îngrozit” de moartea miliardarului, în timp ce acesta se afla în custodia poliției și a cerut demararea unei anchete speciale. „Moartea domnului Epstein ridică serioase semne de întrebare, la care trebuie să se răspundă”, a recunoscut el. La rândul său, Barr a fost somat de senatorul republican Ben Sasse să elucideze acest mister, precizând că a venit momentul „să cadă capete”. Și Bill de Blasio și Ben Sasse se întreabă de ce Epstein a fost scos de sub supravegherea specială în care fusese plasat imediat după prima sa încercare de sinucidere, pe 25 iulie. La rândul lor, numeroase victime ale presupuselor abuzuri comise de Epstein și-au exprimat dezamăgirea că acesta nu va mai putea fi judecat.

Antecedente recunoscute

Amic cu președintele Donald Trump, Epstein, care avea legături cu Hollywood-ul şi lumea politică din SUA, a fost condamnat, în 2008, la 18 luni de închisoare, după ce a pledat vinovat la acuzaţiile de solicitare a serviciilor unor prostituate. El a fost acuzat că, împreună cu asistenţii săi personali, ademenea minore în locuinţa sa din Palm Beach, Florida, sub pretextul „masajelor”. Ulterior, acesta le viola sau agresa sexual şi le plătea cu sume cuprinse între 200 şi 1.000 de dolari. Sentinţa i-a fost redusă apoi la 13 luni, cu un an de supraveghere judiciară. În închisoare, Epstein a trăit într-o celulă privată. El putea părăsi închisoarea 12 ore pe zi, pentru a merge la birou, decizie criticată vehement la vremea respectivă.

 

Toți funcționarii Departamentului Justiției, de la conducerea instituției la paznicii din tura de noapte, știau că acest om prezintă un risc ridicat de sinucidere și că secretele sale întunecate pot dispărea odată cu el”.

Ben Sasse, senator republican

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri